«آرمان امروز» از دلایل قطعی برق از امروز (۲۰ آبان) گزارش میدهد
آرمان امروز- رها معیری: چند روز پیش بود که شینا انصاری، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست، اعلام کرد: «برای پایان مازوتسوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان، امیدها برای دسترسی مردم به هوای پاک پررنگ شده است.» این خبر با استقبال محمدحسن ابوترابیفرد، خطیب موقت نماز جمعه این هفته تهران روبهرو شد و از این اقدام درست دولت قدردانی کرد. همچنین محمد فاضلی، جامعهشناس در توییتی به دستور رئیسجمهور برای پایان مازوتسوزی واکنش نشان داد و آن را نشانه اولویت دادن به سلامت و پنهان نکردن ناترازی دانست و نوشت «این به رسمیت شناخته شدن مساله گامی در راه صداقت و حل کردن است.» بر کسی پوشیده نیست که یکی از علت اصلی آلودگی هوا در کلانشهرهای بزرگ از جمله اراک، تهران، اصفهان و… حتی کرج که باد اصلی تهران از سمت آنجا به پایتخت می رسد، سوخت سیاه مازوت در نیروگاه ها است. اتفاقی شدت بخشیدن به آن در نیروگاه ها سبب شد که سال ۹۹ یکی از سیاه ترین سال ها برای هوای کشور باشد و رکورد تعداد روزهای آلوده در آن سال شکسته شد. مثلا دی همان سال ۱۳۹۹ که سرمای هوا و مصرف گاز افزایش پیدا کرد، رکورد آلودگی هوا در ۱۰ سال گذشته (از سال ۱۳۸۹) شکسته شد. همان روزها که اورژانس ها در میادین تهران مستقر شدند، عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست به صراحت گفت: «به دلیل افزایش مصرف گاز خانگی و کمبود منابع گاز برای نیروگاه های برق، یا قطعی برق را بپذیرید یا مصرف مازوت را!» این صحبت های کلانتری با واکنش های منفی بسیاری مواجه شد.
قطعی برق از امروز!
حالا نیز با اعلام شینا انصاری، رئیس سازمان محیط زیست مبنی براینکه مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور متوقف شده است، خیلی زود باواکنش «قطعی برق» روبه رو شد و قرار است از امروز شاهد خاموشیهای برنامهریزی شده باشیم!. با توجه به کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاهها در کشور و اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم بجای مازوت سوزی و آلودگی هوا، از فردا شاهد خاموشیهای برنامهریزی شده خواهیم بود. سخنگوی دولت چند روز پیش در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند. از همین رو به دستور رئیس جمهور مازوت سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژه ای دارند، متوقف میشود. میتوان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.»
محمدجعفر قائم پناه – معاون اجرایی رئیس جمهور نیز اعلام کرد که پس از بررسیها و پس از دستور آقای پزشکیان به دلیل آلودگی خاص در مناطق اراک، کرج و اصفهان ناشی از مازوت سوزی (حدود ۱۶ میلیون تن مازوتسوزی) که باعث آلودگی هوا و بیماری میشود، مازوت سوزی متوقف میشود. کمبود برق، انرژی و گاز داریم. برای اینکه به بخشهایی از جامعه آسیب وارد نشود، ناچاریم سوخت مازوت را در این نیروگاهها متوقف کنیم. در دولت مقرر شده وزارت نیرو ساعتهایی را در طول سال تنظیم کند مدتی که نیاز است خاموشی اعلام کند. از همه مردم به خاطر این مساله عذرخواهی میکنم. واقعا چارهای نداریم. ما راضی نیستیم این سم در شهرهایی مثل اصفهان، کرج، اراک و شهرهای دیگر تولید شود و ترجیح دادیم خاموشی مختصری به طور منظم و با اطلاع قبلی در طول شبانه روز اتفاق بیافتد. امیدواریم با برنامهریزیهای دولت وفاق ملی سال دیگر تولید برق و گاز اصلاح شود.
راه سوم وجود ندارد؟
در این رابطه یک کارشناس محیط زیست به «آرمان امروز» میگوید: « تا چند سال پیش ایران ۱۵ میلیارد لیتر مازوت (نفت سیاه یا سوخت دریا) را به کشور امارات میفروخت. کشور امارات این سوخت را برای کشتیهای خود خریداری میکرد و آنها در دل اقیانوسها و زمان باد و باران، این سوخت را میسوزاند که آلودگی زیادی تولید نمیکرد.»
اسماعیل کهرم در ادامه میافزاید: « اما چون آمریکا با تحریمهایش مانع از این کار شد و نکته نگران کننده این است که امارات ایراد گرفته که اندازه گوگرد و فسفر مازوت تولید شده ایران، بیش ۳.۵ درصد و بسیار خطرناک است (در حالیکه طبق استانداردها این میزان باید نیم درصد باشد) آنها مازوت ایران را نمیخرند. انبارهای ایران پر از مازوت شده و در روزهایی که کشور برای سوخت نیروگاها و صنایع با کمبود گاز مواجه است، از مازوت استفاده میکنند. طی سالهای گذشته مسئولان سازمان حفاظت از محیط زیست بارها به نیروگاهها اعلام جدی کردهاند که از سوخت مازوت به هیچ عنوان استفاده نکنند، ولی کسی به حرف ایشان گوش نداد، حالا که دولت قصد دارد، از سوخت مازوت در نیروگاه ها جلوگیری کند، مردم باید بی برقی را تحمل کنند، انگار قرار نیست اتفاق مثبتی شاهد باشیم! آیا منابع دیگری برای تولید برق در کشور وجود ندارد؟. سالهاست که نیروگاهها و صنایع ما مازت میسوزانند. قبلا ما پنج میلیون لیتر مازوت را در داخل ایران میسوزاندیم و ۱۵ میلیون لیتر را به امارات و دیگر کشورها صادر میکردیم، اما حالا مازوت صادر نمیشود و مخازن پر از سوخت مازوت شده
است.»
دستور پزشکیان برای رفع کمبود برق
جلسه «بررسی راهکارهای رفع ناترازی برق و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر» روز شنبه به ریاست رئیس جمهور و با حضور رئیس دفتر رئیس جمهور، وزیر نیرو، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و تعدادی از مدیران بخش خصوصی و سرمایهگذاران فعال در حوزه ساخت نیروگاههای برق برگزار شد. در این جلسه مسعود پزشکیان با تأکید بر ضرورت رفع موانع پیشروی سرمایهگذاران در تولید انرژیهای پاک و بهرهگیری از فناوریهای نوین در زمینه تولید برق، گفت: به دلیل فوریتی که در این زمینه وجود دارد و تا قبل از رسیدن به پیک مصرف برق در ماههای آینده، وزرا و مسئولان مربوطه باید هماهنگیهای خود را بیشتر کنند و ضمن برطرف نمودن موانع پیشروی سرمایهگذاران، هر گونه مجوزی که برای پیشرفت کار لازم است، به سرعت تهیه و در اختیار بخش خصوصی فعال در این زمینه قرار گیرد.
source