آرمان امروز- عرفان بیوک نژاد: طبق وعدههای گذشته از وزیر کشور، نهایتاً تا سه روز دیگر قرار است تمامی استانداران کشور مشخص شوند و ۹ استان باقی مانده نیز استانداران خود را بشناسند.
استانهایی مانند اردبیل و آذربایجان غربی هنوز استانداران خود را نشناختند؛ طبق گزارشهایی که به روزنامه آرمان امروز رسیده است اختلافاتی در خصوص گزینههای پیشنهادی برای صندلی استانداری این استانها مطرح است و شاید به همین دلیل بوده که انتصاب استانداران این دو استان به طول انجامیده است.
دو استان شمالی کشور یعنی گلستان و مازندران نیز هنوز استاندارانشان مشخص نشدهاند. سمنان، قزوین و زنجان نیز به این لیست اضافه میشود.
حالا قرار است طبق صحبتهای اسکندر مومنی وزیر کشور تا سه روز دیگر این استانها استانداران خود را بشناسند.
انتصاب استاندارانی که تاکنون مشخص شدهاند دارای نکات مهمی است از جمله به کارگیری شایستگان دیگر اقوام و مذاهب رسمی کشور. متخصصان معتقدند که این اتفاق نوید این را میدهد که دولت وفاق ملی به موضوع عدالت سیاسی اهمیت داده است و این پیام را به ایرانیها صادر کرده است که همه ایران حتی سیاستش متعلق به گروه، نژاد و مذهب خاصی نیست.
وزیر کشور گفته بود که فرقی نداشت چه کسی و از چه قومیت، مذهب و جناح سیاسی باشد و تنها شایستگی و کارآمدی مورد توجه بود. اولین تغییرات استانداران در دولت چهاردهم با استان کردستان شروع شد و آرش زرهلهونی از جوانان اهل تسنن بهعنوان استاندار این استان انتخاب شد. پانزدهمین استاندار دولت نیز، صبح ۹ آبان ماه با تصویب اعضای هیئت دولت برای استان سیستان و بلوچستان انتخاب شد. منصور بیجار پیش از این معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان، مدیرکل دفتر فنی استانداری و معاونت امور عمرانی فرمانداری و مسئول نظام مهندسی خاش نیز بوده است. مسعود پزشکیان در تازهترین صحبتهایش درباره انتخاب استانداران گفت: «برای اصلاح امور به میدان آمدهام، معتقدم استانداران از اختیارات کافی برای انجام امور برخوردارند، لذا باید از تمرکززدایی دست برداریم و امور را به استانها و شهرستانها واگذار کنیم. مبنا را بر رضایت مردم قرار داده ایم.»
محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت: وزارت کشور انتخاب های خوبی برای استانداران داشته و به وعده های سخت پزشکیان جامه عمل پوشاند. استانداران سنی، کرد، بلوچ، اصولگرای خوشخیم، اصلاح طلبان اصیل، جوان.
این لیست یک نقص دارد: استاندار زن. اگر وزارت کشور این اتفاق مهم را رقم بزند تا اینجا موفقترین وزارتخانه دولت است. منصور حقیقتپور، نماینده ادوار مجلس در گفتوگو با روزنامه «آرمان امروز» اظهار کرد: استانهای مهمی مانند خوزستان، اصفهان، خراسان و تهران به دلیل جایگاه ویژهای که در کشور دارند، نیازمند انتخاب استانداران شایسته و توانمند بودند. مکانیزمی که برای انتخاب استانداران در نظر گرفته شده است، به دلیل پیچیدگیها و ملاحظات موجود، روند تصمیمگیری را دشوار کرده است.
وی افزود: وزارت کشور باید به نهادی مقتدر تبدیل شود که توانایی تصمیمگیری مستقل و سریع داشته باشد. در حال حاضر، سه گروه در فرآیند انتخاب استانداران تأثیرگذار هستند: نمایندگان استانها، شخصیتهای مؤثر در استان، و افراد شناختهشدهای که در تهران درباره مسائل استانها نظر میدهند.
نماینده ادوار مجلس ادامه داد: در انتصابات اخیر، توجه به اقوام و مذاهب مختلف، از جمله اهل سنت و بلوچ، از موارد قابلتوجه بوده است. بهعنوان نمونه، انتصاب استاندار سیستان و بلوچستان با استقبال گستردهای از سوی جامعه، بهویژه مولوی عبدالحمید، همراه بود. این امر نشاندهنده گامی مثبت در استفاده از ظرفیتهای مختلف کشور است. البته ملاک انتخاب افراد نباید صرفاً قومیت یا مذهب باشد. آنچه اهمیت دارد، شایستگی، توانایی مدیریت، فهم درست از حکمرانی، و شناخت عمیق از مسائل داخلی و بینالمللی کشور است. پاکدستی، پایبندی به چارچوب قانون اساسی، و قبول اصل ولایت فقیه نیز باید از معیارهای اصلی انتخاب استانداران باشد. وی افزود: بهکارگیری افراد شایسته از اقوام و مذاهب مختلف، از جمله بلوچها و اهل سنت، نهتنها پیام مثبتی برای جامعه داخلی دارد، بلکه نشاندهنده رویکرد دولت در بهرسمیتشناختن همه بخشهای جامعه است. برای مثال، یکی از فرماندهان نیروی دریایی ارتش، برادری از اهل سنت است که این موضوع شایستگی را بر هر ملاک دیگری ارجح میسازد.
حقیقت پور در نهایت خاطر نشان کرد: انتخاب استانداران باید بر اساس معیارهایی مانند فداکاری برای کشور، توانایی مدیریتی، و پایبندی به اصول انقلاب و قانون اساسی باشد، نه صرفا قومیت یا مذهب. این نگرش میتواند موجب انسجام ملی و پیشرفت کشور شود.
source