آرمان امروز : فدراسیون روسیه و ایران برای توسعه یک سیستم پرداخت جدید که به طور کامل جایگزین زیرساخت بین المللی سوئیفت خواهد شد با یکدیگر به اجماع دست یافتهاند. این ابتکار عمل بلندپروازانه بخشی از استراتژی گستردهتر آنان برای دور زدن سلطه مالی غرب و افزایش استقلال اقتصادی دو کشور است.
براساس گزارشهای خبرگزاری روسی “تاس” و اظهارات “کاظم جلالی” سفیر ایران در مسکو، هر دو کشور در حال کار بر روی یک “کانال پیامرسان مالی محرمانه” هستند که هدف آن ارائه بدیلی برای سوئیفت است. جلالی با بیان اینکه همکاریهای مالی روسیه و ایران بهبود چشمگیری داشته، افزوده است: “انتظار میرود تا سال ۲۰۲۵ موانع باقی مانده نیز برطرف شود”.
این همکاری اخیراً با دیدار “محمدرضا فرزین” رئیس کل بانک مرکزی ایران و مقامهای روسی در مسکو تقویت شد. فرزین در جریان سفر “مسعود پزشکیان” رئیس جمهور ایران به روسیه و امضای معاهده مشارکت راهبردی جامع دو کشور در تاریخ ۱۷ ژانویه او را همراهی کرده بود. هدف این توافق تعمیق روابط دو کشور در بسیاری از زمینههای استراتژیک است.
مشارکت روسیه و ایران بیش از بخش مالی است. حوزه دفاعی، مبارزه با تروریسم، انرژی، حمل و نقل، صنعت، کشاورزی، فرهنگ و فناوری نیز بخشی از این همکاری هستند. این امر بر بلندپروازی هر دو کشور برای تشکیل یک بلوک اقتصادی و سیاسی که کمتر به نفوذ غرب وابسته باشد تأکید میکند.
پزشکیان پس از امضای معاهده اظهار داشت که تهران و مسکو میتوانند بدون فشار خارجی به طور کاملا مستقل با یکدیگر همکاری کنند. او افزوده بود: ما دیگر نیازی به گوش دادن به توصیه کشورهای خارجی نداریم”. او با این اظهارات از کشورهای غربی انتقاد کرد که به گفته او از موضع قدرت اقتصادی و سیاسی، اراده خود را بر دیگر کشورها تحمیل میکنند.تلاشهای مشترک روسیه و ایران برای ایجاد جایگزینی برای سوئیفت پاسخی مستقیم به تحریمهایی است که بر دو کشور تاثیر میگذارد. هر دو کشور با راه اندازی سیستم مالی خود میخواهند از تجارت و معاملات خود در برابر محدودیتهای غرب محافظت کنند. این سیستم پرداخت جدید میتواند الهام بخش سایر کشورهایی باشد که به دنبال استقلال مالی بیشتر هستند یا تحت تأثیر تحریمها قرار گرفتهاند.
اگر این سیستم پرداخت جایگزین ثابت کند که به طور موثر عمل میکند، میتواند منجر به چند پارگی بیشتر سیستم مالی جهانی شود. این امر پیامدهای گستردهای برای نظم مالی بینالمللی خواهد داشت و از یک سیستم تحت سلطه غرب به یک ساختار غیرمتمرکزتر تغییر خواهد کرد. روسیه و ایران با توسعه جایگزینی برای سوئیفت گام مهمی در جهت استقلال اقتصادی و مالی برمی دارند. این ابتکار عمل از ظرفیت بالقوه تغییر چشمگیر روابط مالی بین المللی برخوردار است و میتواند الگویی برای سایر کشورها باشد. سالیان آتی برای تعیین اینکه آیا این سیستم واقعاً تأثیری پایدار بر نظم مالی جهانی خواهد داشت، بسیار مهم خواهد بود.
source