Wp Header Logo 2615.png

در سال‌جاری که حداقل حقوق ۱۰ میلیون تومان است، فردی که همسر و فرزندی ندارد و یک خانوار یک نفره محسوب می‌شود، در صورتی که حقوق ماهانه او کمتر از ۳۰ میلیون تومان باشد یارانه نقدی دریافت می‌کند و در غیر این صورت یارانه او حذف خواهد شد.

به گزارش فارس، حذف یارانه نقدی دهک‌های هشتم تا دهم موضوعی است که نخستین بار در آبان ۱۴۰۳ مطرح شد. در آن زمان احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که یک آیین‌نامه در دولت مطرح و بررسی شده و به تصویب رسیده است که بر اساس آن یارانه نقدی خانوارهای پردرآمد حذف خواهد شد.

مجید فصیحی معاون اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان آذربایجان‌شرقی امروز در گفت‌وگو با خبرنگاران در تالار مجتمع پتروشیمی تبریز اظهار کرد: برای حذف یارانه نقدی دو شاخص در نظر گرفته شده است. شاخص اول بر اساس مجموع درآمد اعضای خانوار است که بر اساس آن در یک خانوار تک نفره، فردی که ۳ برابر حداقل حقوق سال درآمد داشته باشد، یارانه او حذف خواهد شد.

در سال‌جاری که حداقل حقوق ۱۰ میلیون تومان است، فردی که همسر و فرزندی ندارد و یک خانوار یک نفره محسوب می‌شود، در صورتی که حقوق ماهانه او کمتر از ۳۰ میلیون تومان باشد یارانه نقدی دریافت می‌کند و در غیر این صورت یارانه او حذف خواهد شد.

وی افزود: بدین ترتیب یارانه نقدی خانوارهای ۲ نفره‌ای که حقوق ماهانه آنها ۳.۷۵ برابر حداقل حقوق سال (۳۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان) باشد و یارانه نقدی خانوارهای ۳ نفره‌ای که حقوق ماهانه آنها ۴.۵ برابر حداقل حقوق سال (۴۵ میلیون تومان) باشد، حذف خواهد شد.

یارانه نقدی خانوار

فصیحی گفت: شاخص دوم برای حذف یارانه نقدی، تراکنش‌ خریدهای ماهانه است که بر این اساس چنانچه میانگین ماهانه خرید مجموع کارت‌های بانکی خانوار تک نفره بیش از ۵۰ میلیون، خانوار ۲ نفره بیش از ۶۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان، خانوار ۳ نفره بیش از ۷۵ میلیون تومان، خانوار ۴ نفره بیش از ۸۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و خانوار ۵ نفره بیش از ۱۰۰ میلیون تومان باشد، یارانه نقدی آنها حذف خواهد شد.

یارانه نقدی خانوار

حذف یارانه نقدی از اردیبهشت

بر اساس برآورد‌ها حدود ۱۸ میلیون نفر مشمول حذف از دریافت یارانه شده‌اند؛ فرآیندی که بخشی از آن از فروردین آغاز شده و در اردیبهشت‌ماه نیز برای گروهی از خانوار‌ها واریزی صورت نخواهد گرفت.

 یارانه نقدی اردیبهشت ۱۴۰۴ در روز‌های ۲۵ و ۳۱ اردیبهشت به ترتیب برای دهک‌های اول تا سوم و چهارم تا نهم واریز خواهد شد. در این میان، دولت همزمان با واریز یارانه‌ها، اجرای مرحله جدیدی از غربالگری اقتصادی را در دستور کار قرار داده و اعلام کرده است که برخی خانوار‌ها از فهرست یارانه‌بگیران حذف خواهند شد.

بر اساس برآورد‌ها حدود ۱۸ میلیون نفر مشمول حذف از دریافت یارانه شده‌اند؛ فرآیندی که بخشی از آن از فروردین آغاز شده و در اردیبهشت‌ماه نیز برای گروهی از خانوار‌ها واریزی صورت نخواهد گرفت.

شاخص‌های اصلی برای حذف یارانه نقدی کدام است؟

طبق اعلام منابع مختلف، یکی از مهم‌ترین معیار‌های حذف یارانه در سال ۱۴۰۴، سابقه سفر خارجی خانوار‌ها بوده است. بر پایه سیاست جدید دولت، خانوار‌هایی که در یک سال اخیر بیش از پنج مرتبه سفر خارجی داشته‌اند از فهرست دریافت یارانه کنار گذاشته می‌شوند. همچنین ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز دیگر مشمول دریافت یارانه نخواهند بود.

همچنین دولت با هدف هدفمندسازی منابع یارانه‌ای، از چند شاخص کلیدی برای شناسایی دهک‌های پردرآمد استفاده کرده که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

– مالکیت خودرو‌های لوکس با ارزش بیش از ۳ میلیارد تومان

– دارا بودن املاک گران‌قیمت با مجموع ارزش بالاتر از ۳۵ میلیارد تومان

– گردش مالی و تراکنش‌های بالا در حساب‌های غیرتجاری

نحوه بررسی وضعیت یارانه و ثبت اعتراض

خانوار‌هایی که یارانه آنها در فروردین‌ماه واریز نشده است می‌توانند با مراجعه به سامانه حمایت به نشانی hemayat.mcls.gov.ir وضعیت دهک‌بندی خود را بررسی کرده و در صورت نیاز، درخواست بررسی مجدد یا اعتراض ثبت کنند.

یارانه نقدی چه کسانی قطع خواهد شد؟

هنوز نه لایحه حذف دهک‌های پردرآمد نهایی شده و نه آیین‌نامه مربوطه به تصویب هیئت دولت رسیده است. با این حال، ۴۰۰ هزار نفر در اولین ماه سال جدید، یارانه‌ای دریافت نکرده‌اند.

به گزارش تابناک، در حالی که طبق وعده قبلی، یارانه ۴۰۰ هزار تومانی دهک‌های اول تا سوم در ۲۵ فروردین واریز شد، روز گذشته نیز دهک‌های چهارم تا نهم یارانه ۳۰۰ هزار تومانی را دریافت کردند. اما نکته عجیب، جا ماندن شماری از یارانه‌بگیران است که ماه گذشته مشمول بودند، اما این ماه نه پیامکی دریافت کرده‌اند و نه وجهی به حساب‌شان واریز شده است.

بر اساس گزارش‌های غیررسمی، بیش از ۴۰۰ هزار نفر در این ماه از فهرست یارانه‌بگیران حذف شده‌اند؛ بی‌آنکه آیین‌نامه جدیدی مصوب و ابلاغ شده باشد. در واقع، در حالی که هنوز هیچ سازوکار تازه‌ای رسماً اعلام نشده، تعدادی از شهروندان از چرخه یارانه کنار گذاشته شده‌اند.

این در شرایطی است که اخیرا احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از تدوین لایحه‌ای دوفوریتی برای حذف یارانه سه دهک پردرآمد سخن گفته بود و تاکید داشت که اطلاعات این دهک‌ها بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران استخراج می‌شود. اما حالا خبر حذف‌های بی‌ضابطه، شائبه‌های بسیاری را به‌وجود آورده است.

میدری همچنین گفته بود که در صورت اعتراض، بررسی اظهارنامه‌های خانوار‌ها انجام خواهد شد و اگر خلاف واقع باشد، مشمول محرومیت از سایر حمایت‌های دولتی می‌شوند.

معیار‌های حذف یارانه هنوز مبهم‌اند

سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها چند روز پیش گفته بود: آیین‌نامه مربوط به حذف سه دهک بالای درآمدی، هنوز در حال تدوین است و پس از تصویب اجرا خواهد شد. بنابراین، این سوال مطرح می‌شود که چگونه قبل از تصویب و ابلاغ آیین‌نامه، حذف یارانه برخی خانوار‌ها اجرایی شده است؟

از طرف دیگر، وزیر رفاه به تازگی در نشست با فعالان اقتصادی شهرستان خدابنده اعلام کرده که طبق قانون بودجه ۱۴۰۴، باید ۲۴ میلیون نفر از فهرست یارانه‌بگیران خارج شوند، اما با بررسی‌های صورت‌گرفته، این عدد به ۱۷ میلیون نفر تقلیل یافته است. به‌گفته میدری، مالکان خانه با ۳۰۰ میلیون ریال درآمد جزو سه دهک بالا خواهند بود.

انتظار برای شفاف‌سازی از سوی وزارت رفاه

بسیاری از افرادی که این ماه از دریافت یارانه محروم شده‌اند، می‌گویند هیچ خانه یا خودرویی ندارند و تنها منبع درآمدشان، حقوق ماهانه‌ای کمتر از ۲۰ میلیون تومان است. با این حال، با معیار‌های مبهم وزارت رفاه، در رده دهک دهم یعنی ثروتمندترین قشر جامعه قرار گرفته‌اند!

با توجه به وعده وزیر برای ارائه لایحه، تدوین آیین‌نامه و بررسی دقیق دهک‌ها، این حذف‌های بدون اعلام قبلی، سوالات بسیاری به دنبال دارد. آیا وزارت رفاه آیین‌نامه‌ای پنهانی را اجرا کرده؟ یا با استناد به همان داده‌های اولیه مرکز آمار، اقدام به حذف‌های مقطعی کرده است؟

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *