Wp Header Logo 814.png

آرمان امروز- گروه جامعه: نسبت به قبل تر ها، حالا خیلی کم می بینیم و می شنویم که گنده لات های خشن جایی برای جولان داشته باشند. اما واقعیت این است که همین خرده دزدهای گوشی قاپ و کیف قاپ، گاهی به اندازه همان گنده لات ها باعث ترس و وحشت می شوند. در برخی ویدئوها احتمالا دیده ایم که آن ها چگونه به جان و مال مردم می افتند و کیف یا گوشی هایشان را می قاپند. جدا از این که یک گوشی تلفن همراه، امروز چندین میلیون تومان ارزش مادی دارد، ترس و وحشتی که نصیب افراد مال باخته می شود تا مدت ها به شکل آزاردهنده ای همراهشان می ماند.
بنابر همین نیز انتظار از دستگاه قضا همواره برخورد سخت با این گونه مجرمان بوده است. روز گذشته، حجت الاسلام والمسلمین اژه ای رئیس قوه قضاییه تصریح و تاکید کرد که «ما بر کاهش جمعیت کیفری زندانیان منطبق با موازین قانونی تاکید داریم اما همان طور که بار‌ها تصریح کرده‌ایم، مرتکبین جرایم خشن و تهدیدکنندگان امنیت مردم و شهروندان، مشمول هیچ گونه ارفاقی نمی‌شوند.»
اما آمار و ارقام جرایم خشن و زورگیری در کشور چه میزان است؟ یعنی وقتی می گوییم «جرایم خشن»، آن قدر زیاد است که نظام قضایی و انتظامی را مستاصل کرده است؟ بی شک پاسخ منفی است و نمی توان با ویدئوهایی که گاهی در فضای مجازی پربازدید می شود، قضاوت کرد که در این زمینه دچار بحران هستیم.
جایگاه جهانی جرایم خشن
شاید دانستن این که جایگاه و وضعیت جهانی ایران در میزان وقوع جرایم خشن چگونه است، برایمان جالب باشد. اگر در این زمینه آمار به روز جهانی را هم نداشته باشیم، بدون این آمار هم می توان گفت که این آسیب در ایران، در مقایسه با بسیاری از کشورها فراگیر و پر تعداد نیست. در یکی از این آمارها پیشتر، رئیس اداره فرهنگی و اجتماعی پلیس آگاهی فراجا با بیان این که ایران از نظر ارتکاب جرایم خشن در رتبه ۷۱ دنیا قرار دارد، تصریح کرد:‌ میزان وقوع جرم و جنایت در کشورهایی نظیر آمریکا و ایتالیا سه و چهار برابر کشور ماست.
لزوم اجرای احکام سنگین
یک جامعه شناس ارتباطات از دستگاه قضایی خواست که احکام سنگین برای سارقان و زورگیران خشن اجرا شود تا میزان این جرائم در کشور کاهش یابد. علی الستی گفت: سرقت، زورگیری و درگیری های خشن معمولا ناشی از آسیب های اجتماعی مختلف هستند و باید برای درمان این افراد اقدام کرد و این موضوع را خیلی ریشه ای و عمیق بررسی کرد.
وی به ایسنا افزود: به عنوان مثال برای پیشگیری از وقوع این جرائم باید زمینه های اقتصادی جامعه را بهبود ببخشیم، از لحاظ فرهنگی آموزش هایی به خانواده ها ارائه کنیم و در واقع محیط مناسبی از هر جهت برای رشد و توسعه فردی نوجوانان و جوانان ایجاد کنیم که اصلا به سمت هیچ نوع جرم و خشونتی گرایش پیدا نکنند. این جامعه شناس ارتباطات ادامه داد: در واقع اگر افراد موقعیت مالی و شغل مناسبی داشته باشند و در خانواده های مناسبی نیز رشد کنند؛ قطعا کمتر سراغ این موارد غیرقانونی می روند. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که بسیاری از افراد نیز هستند که درآمد کافی ندارد و شاید در خانواده های متوسطی نیز بزرگ شده اند ولی هیچگاه سراغ این جرائم خشن نمی روند و با آزار دیگران نمی خواهند پولی به جیب بزنند.
وی با اشاره به سرقت ها و زورگیری های اخیری که رخ داده است، معتقد است: قوانین و مجازات های فعلی که برای این سارقان خشن و زورگیر در نظر گرفته می شوند، کافی و بازداره نیست. یعنی اگر میزان مجازات هایی که برای این افراد در نظر گرفته می شود، کافی و جدی باشد؛ قطعا شاهد کاهش این نوع جرائم خواهیم بود. در گذشته به گردن این زورگیران و اراذل و اوباش، آفتابه می انداختند و در شهر می گرداندند. با این انجام این اقدامات، ابهت، غرور و تمامی بزرگی ای که این افراد با ترساندن مردم و انجام جرائم خشونت بار انجام می دادند؛ فرو می ریخت و همین اقدام نیز باعث کاهش این نوع جرم می شد. امروزه دیگر نمی شود گفت که با همین اقدام می توان میزان این جرائم خشن را کاهش داد اما می توان با اجرای احکام بسیار سنگین و شدید، باعث شد عده کمتری به این سمت کشیده شوند و قطعا میزان جرائم نیز کاهش پیدا می کند. به نظر من باید با افرادی که امنیت روانی جامعه را برهم می زنند، در روز روشن به زن و بچه مردم با چاقو و قمه حمله می کنند و اموال آنها را به سرقت می برند و در واقع تا پاپان عمرشان ترس شدیدی در وجود آنها می کارند؛ جوری برخورد شود که دیگر جرات انجام این کارها را نداشته باشند.
این جامعه شناس ارتباطات تاکید کرد: من معتقدم برای این افراد باید از احکام سنگین اسلامی مانند قطع دست و پا صادر شود چون این احکام دقیقا مناسب همین اعمال و رفتاری است که این افراد در سطح جامعه انجام می دهند و حتی می‌توان احکام را در ملاعام اجرا کرد. در کشور اسلامی عربستان و کشور لائیک چین نیز دقیقا این مجازات برای سارقان و زورگیران چندین مرحله اجرا شد و میزان جرائم نیز کاهش پیدا کرد.
وی خطاب به دستگاه های قضائی افزود: تا زمانی که این افراد تنها بعد از تحمل چندسال حبس مجددا به خیابان ها بازگردند و انگار نه انگار؛ میزان این جرم ها کاهش پیدا نمی کند و باید میزان مجازات ها بسیار شدید شود. این جامعه شناس ارتباطات به نقش رسانه ها نیز در این باره تاکید و اظهار کرد: علاوه بر اینکه قوه قضائیه باید احکام سنگین برای این زورگیران ببرد، رسانه ها نیز باید تصاویر اجرای حکم و در واقع عاقبت این افراد را نیز به کل جامعه نشان دهند تا سایرین نیز از این اقدامات دست بردارند.

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *