آرمان امروز : بیش از چهار ماه از گام اول رفع فیلترینگ با آزادسازی دسترسی به پلتفرمهای واتساپ و گوگلپلی میگذرد و اجرای گامهای بعدی در تعلیق، ابهام و عدم شفافیت قرار دارد. وزیر ارتباطات و دیگر مسوولان دولت چهارم در سال جاری نیز طبق سال قبل وعدههای رفع محدودیتهای دسترسی به سایر پلتفرمهای بینالمللی را دادند؛ البته با این تفاوت که تصمیمگیرنده شورای عالی فضای مجازی خواهد بود.
«امیدوارم با همکاری سه قوه شاهد رفع فیلترینگ باشیم» این آخرین اظهارنظر سخنگوی دولت در واکنش به ادامه فیلترینگ برخی سکوها است، آنطور که فاطمه مهاجرانی گفته است: «معاون اول رئیسجمهور نیز اعلام کردند که تصمیم سازان به این نتیجه رسیده اند که مسدود سازی یا فیلترینگ باید برداشته شود و امیدواریم با همکاری خوبی که بین سران قوا وجود دارد، شاهد رفع چنین محدودیتهایی باشیم. همکاری بسیار خوبی بین سران قوا هست و جا دارد از تدبیر رهبر انقلاب برای برگزاری جلسه سران قوا تشکر ویژه داشته باشیم. معاون اول رئیسجمهور نیز اعلام کردند که تصمیم سازان و تصمیم گیران به این نتیجه رسیده اند که مسدود سازی یا به عبارتی فیلترینگ باید برداشته شود و امیدواریم که با همکاری خوبی که بین سران قوا وجود دارد، شاهد رفع چنین محدودیتهایی باشیم.»
این گفتهها در شرایطی مطرح میشود که وزیر ارتباطات و دیگر مسئولان دولت چهاردهم گامهای بعدی رفع فیلترینگ در سال جاری را زمانبر و منوط به تصمیمگیری شورای عالی فضای مجازی میدانند، درحالی که هم وزیر و هم رئیسجمهور در این شورا حق رای دارند. حتی رئیسجمهور رئیس این شوراست و میتواند دستور رفع یکباره فیلترینگ را نیز صادر کند. با این همه اما به اعتقاد کارشناسان و کنشگران اینترنت نیز رفع فیلترینگ از مسیر شورای عالی فضای مجازی شدنی نیست.
این در حالی است که رفع فیلترینگ وعده مهم رئیسجمهور برای سکانداری دولت چهاردهم بوده و او رئیس شورای فضای مجازی است و از نظر قانونی این اختیار را دارد تا رفع فیلترینگ را به یکباره از دستور کار خارج کند. با این حال فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در اظهارات فروردینماه خود اعلام کرد: «همانطور که وزیر ارتباطات هم اعلام کردند، رفع فیلترینگ باید در شورای عالی فضای مجازی دنبال شود. نمیشود که یک موضوع را از محل اصلی آن خارج و به جای دیگر برای تصمیمگیری برد. محل قانونی تصمیمگیری در این زمینه شورای عالی فضای مجازی است.»
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات هم با تاکید بر اینکه حتما امسال مردم شاهد برداشته شدن گامهای بعدی رفع فیلتر خواهند بود، مطرح کرد که بر اساس فرآیند تعریفشده در دولت چهاردهم برای رفع فیلترینگ باید در بین اعضای شورای فضای مجازی اجماع و همگرایی بین نظرات مختلف ایجاد شود که طبیعتا فرآیند مذاکرات زمانبر خواهد بود. با این حال و در شرایطی که مسوولان گامهای بعدی رفع فیلترینگ در سال جاری را زمانبر و منوط به تصمیمگیری شورای عالی فضای مجازی میداند، کارشناسان و کنشگران اینترنت معتقدند که رفع فیلترینگ از مسیر شورای عالی فضای مجازی شدنی نیست.
مانع بزرگ
در شرایطی که اجرای گامهای بعدی رفع فیلترینگ در سال جاری همچنان مبهم، غیر شفاف و معلق است، وزیر ارتباطات در سخنان اخیر خود وعده افزایش سرعت اینترنت به ۵۰۰ مگابایت را داده است. به گفته او در دوره فعالیتش در وزارت ارتباطات قرار است تا از سرعت اینترنت ۱۰ و ۲۰ و۳۰ مگ رها شویم و با سرعت ۴۰۰مگ و ۵۰۰مگ معنای واقعی خدمات آنلاین و بازی و فیلم و سریال را درک خواهیم کرد. این وعده جدیدی نیست و عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات دولت سیزدهم نیز بارها اولویت کاری خود را توسعه فیبر نوری و فناوریهای ارتباطاتی اعلام کرد. در همان زمان این گفته با انتقاد جدی کارشناسان و کنشگران اینترنت مواجه شد؛ به اعتقاد آنها فیلترینگ مانع بزرگ توسعه فناوری ۵G است.
source