وی ادامه داد: من معتقدم که طرف آمریکایی به دنبال راهی برای خروج از بحران جدی است تا برنامه دولتی بسیار مهمش برای سازماندهی اوضاع داخلی آمریکا و تمایل به بهبود اوضاع تجاری، بانکی و سیاست سرمایه گذاری دولت آمریکا که به عنوان اولویت اصلی ترامپ قلمداد میگردد، با موفقیت همراه شود.
هانی درباره ارزیابی خود از مذاکرات غیر مستقیم میان آمریکا و ایران با میانجیگری عمان خاطرنشان کرد: در خصوص مذاکرات باید گفت که از نظر اصولی، بهتر از مذاکرات مشابه قبلی است، چرا که ترامپ خواهان دستیابی به راهی برای حل مشکل است، از سوی دیگر میانجی عمانی مورد اعتماد طرفین ایرانی و آمریکایی است. درباره ایران هم باید بگویم که ایران از همان ابتدا مذاکرات را رد نکرد، بلکه خواستار مذاکره بر اساس اصل احترام به حاکمیت ملی خود شد. بر این باورم که واشنگتن به طور کامل این نکته را پس از چندین دهه ایستادگی و مقاومت ایران درک میکند که موقعیت و جایگاه ژئوپلیتیک ایران مستلزم تغییر شیوه و رویکرد مذاکراتی است، آنچه تاکنون وجود دارد، بیانگر جدی بودن مذاکرات است و چه بسا در دوره چهارم مذاکرات پیشرفت مهمی رخ داده است.
این شخصیت فرهیخته برجسته مغربی اظهار داشت: پیشرفت علمی ایران، یک مسئله جدی و غیر قابل برگشت است، سلاح هستهای هم بر اساس فتوای صریح رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران حرام است و مشخص شده که طرف آمریکایی هم در خصوص این مسئله(که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست) اطمینان دارد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که تیم ترامپ در مذاکرات، منافع آمریکا را به تمایلات و خواستههای نتانیاهو و گزارشهایی که از محورهای سنتی آمریکا در منطقه صادر میشود، گره نزده است و این سبب شده تا طرف ایرانی هم در مذاکرات انعطافپذیری نشان دهد، به ویژه با توجه به اینکه برقراری صلح و آرامش در منطقه و پایان رنج غزه به این مذاکرات بستگی دارد.
ایران تسلیم تهدید نمیشود
هانی ادریس در خصوص موضع رهبری، دولت و مردم جمهوری اسلامی ایران در قبال تهدیدهای رئیس جمهوری آمریکا و آینده روند امور به تقریب گفت: به نظر میرسد که تهدیدهای ترامپ در حالت متشنج و بیثباتی است که بر اساس رخدادها شدت پیدا میکند و به نظر میرسد که ایران هم در پاسخ و واکنش مناسب تردید به خود راه نمیدهد و تسلیم تهدید نمیشود و از پشتوانه آمادگی کامل و اراده سیاسی برخوردار است و بر خلاف بسیاری از کشورها، انسجام و همبستگی میان مردم و رهبری آن هنگام سختیها بیشتر میشود. با توجه به اینکه ترامپ به دنبال موفقیت برنامه دولتی خود است، به همین سبب کاهش دخالت پرهزینه در خاورمیانه و منطقه خلیج فارس را دنبال میکند، او به خوبی نتایج و پیامدهای دههها دخالت کشورش از طریق به راه انداختن جنگها را درک کرده است و به همین سبب مجبور شده با مرحله مذاکرات با ایرانیها سازگاری نشان دهد، ایرانیها صبر و ایستادگی زیادی در رویارویی با چالشها از خود نشان میدهند و قادرند با قدرت به تهدیدها پاسخ دهند.
فرصتی برای دستیابی مذاکرات به نتایج مثبت فراهم شده است و اگر این فرصت از دست رود، وضعیت در جا خواهد زد، همه چیز به میزان شجاعت آمریکا در آماده بودن برای تغییر عملکرد مذاکراتی خود و به رسمیت شناختن موقعیت و وضع جدید تهران بستگی دارد.
این اندیشمند مغربی در خصوص یمن از ثابت قدم بودن این کشور در حمایت از فلسطین به ویژه مردم غزه تمجیدکرد و گفت: یمنیها، توقف عملیات خود علیه رژیم صهیونیستی را به توقف تجاوزات این رژیم به نوار غزه مشروط کردهاند. ملتهای عربی و اسلامی و آزادگان جهان موضع خود را تغییر دادند و موضع منفی علیه یمن اتخاذ نکردهاند و در کنار آن قرار گرفتهاند.
وی از سوی دیگر باید به این نکته اشاره کرد که یمن به دلیل موقعیت جغرافیایی مهم خود بر مهمترین گذرگاه آبی منطقه یعنی تنگه باب المندب سیطره دارد و ضربات و حملات علیه یمن هر اندازه هم سخت باشد، اراده یمنیها را برای تشدید ضربات خود به اشغالگران و کشتیهای وابسته به آنها افزایش خواهد داد.
اندیشمند مغربی خاطرنشان کرد: یمنیها زمان راهبردی را برای برهم زدن معادلات در برابر دشمنانشان انتخاب کردهاند، شرایط هیچ فرقی برای آنها ندارد، آنها بر این باورند که دشمن راهبردی خود را به رویارویی مستقیم وادار کردهاند و معتقدم که این روند تنها زمانی متوقف خواهد شد که یک اراده سیاسی برای حل فراگیر در منطقه و ورود به مذاکرات با صنعاء به وجود آید.
سرنوشت منطقه نباید به تصمیم آمریکایی ـ صهیونیستی گره بخورد
ادریس هانی در خصوص وظیفهی کشورهای اسلامی و عربی در سایه تحولات کنونی به ویژه چالشها و تهدیدهای رئیسجمهوری آمریکا و رژیمصهیونیستی علیه منطقه، به تقریب گفت: سرنوشت منطقه نمیتواند به تصمیم آمریکایی یا رژیم صهیونیستی گره بخورد. پیچیدگی اوضاع منطقه، دستیابی به راهی برای پایان دادن به سلطه آمریکا را تحمیل میکند، اشغالگران گمان میکنند که در موقعیت طرف غالبی که تصمیمش را بر طرف مغلوب تحمیل میکند، قرار دارند در حالی که واقعیت این است که رژیم صهیونیستی در بحران ژئوپلیتیکی خود غرق شده است و مانورهای سیاسی آن هرگز بر این حقیقت سرپوش نخواهد گذاشت، این رژیم، غیرنظامیان را هدف تجاوزات و جنگافروزی خود قرار داده و اوضاع بینالمللی را دشوار و قوانین بینالمللی را تضعیف کرده است.
به سبب این جنگ در یک تنگنای بینالمللی قرار گرفته است، با این حال این رژیم نتوانسته است مقاومت و حامیانش را از میان بردارد و در برابر آنها ناکام مانده است، رژیم صهیونیستی در رسیدن به اهدافش در جنگ علیه غزه ناکام مانده است و از نظر مفهوم راهبردی این یک شکست قلمداد میشود.
اندیشمند مغربی گفت: شکی نیست که واقعیتها تاکید میکند، انتظار خیلی زیادی از کشورهای عربی و اسلامی نمیرود، چرا که هنوز یک راهبرد واقعی که بتواند از منافع آنی و خاص خود عبور کنند، در اختیار ندارند؛ ولی در تمام شروط سیاسی، انتظار هر چیزی میرود. برخی کشورهای عربی در منطقه پس از سقوط سوریه در معرض تهدید و خطر قرار دارند که منظورم، کشورهای عراق، لبنان و عراق است، محاسبات ترامپ و نتانیاهو اشتباه است، چرا که رخدادهای احتمالی، این محاسبات را برهم میزند.
ادریس هانی خاطرنشان کرد: برهم خوردن موازنهها ممکن است حتی ماهیت ائتلافها را تغییر دهد و غافلگیریهایی رخ دهد. شاهد یک تغییر واقعی در منطقه هستیم و عناصر تاثیرگذاری در معادله نزاع، مانع گره خوردن سرنوشت منطقه به تصمیم سلطهطلبان سنتی خارجی میشود. در دنیای در حال تغییر، چند قطبی شکل خواهد گرفت.
source