آرمان امروز- رها معیری: طی سالها و دهههای اخیر، یکی از نگرانیهای مسئولان کشور با توجه به روند افزایش پهنه خشکسالی در ایران و افزایش معضلات اجتماعی همچون خالی شدن روستاها از سکنه و عدم استقرار عشایر در مرزهای غربی و شرقی به دلیل نبود آب برای کشاورزی، دامداری و حتی آب شرب، تثبت جمعیت بومی در این مناطق مرزی بوده است. در این شرایط و با توجه به خشکسالی، دهها هزار نفر از مرزنشینان که نگهبان مرزهای ایران طی قرن های گذشته بودهاند، فقط طی سه دهه به دلیل نبود آب پایدار و بیکاری به شهرهای مرکزی ایران مهاجرت کردهاند. این موضوع را میتوان از خالی شدن روستاهای مرزی شرق کشور و در دومین استان پهناور ایران (سیستان و بلوجستان) به روشنی مثال زد. براساس سرشماری سال ۹۵ که در آن زمان حدود دو دهه از آغاز خشکسالی در این استان می گذشت، فقط در منطقه سیستان بیش از ۲۰۰ روستا خالی از سکنه شدند و این آمار طی ۹ سال اخیر و با توجه به تشدید خشکسالی در کل استان سیستان و بلوچستان، بی تردید افزایش پیدا کرده است. این موضوع زمانی رنگ و بوی نگران کننده به خود می گیرد که با عدم استقرار جمعیت بومی در این مناطق رفت و آمد گروهها و باندها مواد مخدر و گروهکهای معاند، تسهیل و ریسک امنیتی افزایش پیدا میکند. در این میان، وجود مولفه مهمی همچون آب پایدار سبب خواهد شد که مردم کمتر به مهاجرت فکر کنند. همانطور که میتوان وجود سامانه گرمسیری را در مناطق مرزی غرب کشور به عنوان طرحی موفق مثال زد که وجود آب، چنان رونقی را در این مناطق به وجود که نه تنها مردم ناامید به شهرها و روستاهایشان بازگشتند، بلکه مهاجرت معکوس نیز صورت گرفت و علاوه بر تثبت جمعیت بومی در مرزهای غربی ایران، حال این مناطق با افزایش جمعیت غیر بومی نیز روبهرو شدهاند.
در این میان، یکی از ماموریتهای مهم در کشور که در شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران به آن توجه ویژه میشود، ایجاد مخازن و سد برای نگاه داشت آب رودخانه ها و توزیع عادلانه با خطوط انتقالی آب در میان مردم و کشاورزان است. پس از ایجاد سد کهیر در حد فاصل شهرستانهای کنار به چابهار، که بیش از ۵۵ روستا را از نعمت آب شرب برخوردار کرد، حال سد ماشکید علیا از سال ۹۲ آبگیری و طرح آبرسانی به شهرهای سیب و سوران، هیدوچ و مهرستان از این سد از سال ۱۳۹۴ توسط شرکت آب منطقه ای استان سیستان و بلوچستان شروع شده است و در خردادماه ۱۴۰۲ با تغییر دستگاه اجرایی و با ۲۸ درصد پیشرفت اجرایی به شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران محول شد که طی کمتر از ۲۳ ماه فعالیت شبانه روزی، این طرح به پیشرفت تجمعی حدود ۹۰ درصد رسیده است و طی این مدت آبرسانی به سه شهر بزرگ هیدوچ و مهرستان و سوران و برخی روستاهای تابعه به مرحله بهره برداری رسیده است.
آغاز آبرسانی به شهرهای مرزی
در این رابطه سیدعلی موسوی نژاد مجری طرح آبرسانی به شهرهای هیدوچ، مهرستان و سوران از سد ماشکید علیا اعلام گفت: با تلاش متخصصان و نیروهای سختکوش شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، پس از ۲۳ ماه فعالیت شبانه روزی، آبرسانی به شهرهای مهرستان و سوران از سد ماشکید علیا در آغازین روزهای گرم سال شروع شد. بعد از آبرسانی به شهر هیدوچ با خط لوله فلزی به طول ۲۲ کیلومتر و شهر مهرستان (به طول ۲۷ کیلومتر)، انتقال آب تصفیه شده و پاک به شهر سوران (به طول ۴۸ کیلومتر) هم صورت پذیرفته است و در آغازین روزهای داغ و سوزان سیستان و بلوچستان کمبودهای منطقه از لحاظ آب شرب را جبران و مردم منطقه را از این نعمت الهی بهرهمند کرد. وی ادامه داد: این بهرهمندی شامل جمعیتی حدود ۴۰ هزار نفر در سوران و ۴۳۰۰۰ نفر در شهرهای هیدوچ و مهرستان است. شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با ابتکارات خاص پیش از تاریخهای مندرج در زمانبندیهای پروژه و در همان روزهای ابتدایی حضور شرکت در این پروژه اقدام به انتقال آب تصفیه شده و پاک به شهر هیدوچ و روستاهایی با جمعیت تقریبا ۷ هزار نفری کرد و در ادامه نیز آبرسانی به شهرهای مهرستان و سوران به سرانجام رسیده و در حال بهره برداری است. فرآیند انتقال خطوط و ایستگاههای پمپاژ به شرکت آب و فاضلاب استان جهت بهرهبرداری مطمئن و مستمر در حال انجام است.
source