آرمان امروز-رضا پورحسین: در خبرهای روز گذشته آمده بود که وزارت امور خارجه ژاپن بیانیهای با ارائه جزئیات از برگزاری نشست مشورتی ژاپن و ایران در زمینه خلع سلاح و منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی در تهران را منتشر کرده است.
با نگاهی جزئی تر مشخص شد که وزارت امور خارجه ژاپن در بیانیهای از برگزاری نشست مشورتی ژاپن و ایران در زمینه خلع سلاح و منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی در ۲۸ اردیبهشت در تهران خبر می دهد یعنی دقیقا یک هفته مانده تا دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا و همزمان با سفر فرستاده ویژه عمان به تهران که به صورت محرمانه با عراقچی و فرستاده قطر رایزنی کرد.
در چنین وضعیتی، «کیمیتاکه ناکامورا» سفیر و مدیرکل امور خلع سلاح، منع اشاعه تسلیحات کشتار جمعی و علوم و وزارت امور خارجه ژاپن در این نشست بود و «محمد حسنینژاد پیرکوهی» مدیرکل صلح و امنیت بینالمللی وزارت امور خارجه ایران نیز به نمایندگی از ایران حضور داشت.
طبث اعلام رسانه ها، دو طرف در این نشست دیدگاههای خود را درباره طیف گستردهای از مسائل مهم جاری در حوزههای خلع سلاح و منع اشاعه، از جمله مذاکرات جاری بین ایران و ایالات متحده، خلع سلاح هستهای و منع گسترش تسلیحات هستهای، مسائل منطقهای از جمله غرب آسیا، سلاحهای بیولوژیک و شیمیایی به رایزنی و تبادل نظر پرداختند.
ناکامورا در این نشست با «کاظم غریب آبادی» معاون وزیر امور خارجه ایران در امور حقوقی و بینالمللی دیداری غیررسمی داشت. غریب آبادی در دورهای قبلی مذاکرات ایران و آمریکا یکی از ارکان اصلی تیم مذاکره کننده ایران بود و دیدار او با نماینده ژاپن که روابط نزدیکی با آمریکا دارد و بارها در مسیر میانجیگری ایران و آمریکا نیز قرار گرفته اند، سوالاتی را در ذهن ایجاد می کند.
باید توجه داشت که ژاپن از لحاظ تعداد رآکتورهای اتمی تولید برق در مقام سوم جهان قرار دارد و با به کارگیری ۵۲ رآکتور اتمی تولید برق، بیش از ۳۷ درصد کل برق خود را از این طریق تأمین میکند.
ژاپن که بر ترویج استفاده انرژی اتمی اصرار دارد، استفاده انرژی اتمی خود را فقط به مصارف صلحآمیز معطوف کرده است و برای تشویق جامعه جهانی به استفاده از انرژی صلحآمیز اتمی و منع گسترش سلاح هستهای، سیاست و برنامههای خارجی هستهای خود را با پشتیبانی از فعالیتهای IAEA تنظیم میکند. در چنین وضعیتی و با این پیشینه ای که ژاپن دارد، این سوال پیش می آید که آیا ایران پیشنهادی که به آمریکا در مورد غنی سازی داده است، یک طرف آن ژاپن است؟ ژاپنی که در هفته های اخیر بارها با مقامات ایرانی رایزنی کرده است و همواره در مسیر توافق ایران با غرب، گام های مثبت و موثری برداشته است.
این احتمال را نمی توان رد کرد که ایران در تلاش باشد تا از طریق ژاپن، به شکلی اعتمادسازی لازم را ایجاد کند تا غنی سازی اورانیوم در داخل کشور را حفظ کند. امری که شاید منجر به مشارکت ایران و ژاپن در برنامه هسته ای و پس از آن منجر به توافق ایران و آمریکا شود.
source