آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: رسانه های اروپایی به نقل از برخی مسئولان گزارش دادند که دولت آمریکا امکان تعلیق برخی تحریمهای اعمال شده بر ایران را بررسی میکند.
در همین رابطه و به شکل صریح تر، روزنامه «اسرائیل هیوم»، روز شنبه به نقل از یک مسئول آمریکایی نوشت: در مذاکرات رم از مطالبه خود مبنی بر محدودسازی غنیسازی اورانیوم توسط ایران عقب نشینی نکردیم.
این مسئول آمریکایی گفت: توافق اولیهای را مطرح کردیم که ایران در آن بر آمادگی خود برای دست کشیدن از تلاش برای به دست آوردن سلاح هستهای تاکید میکند.
این روزنامه عبری زبان به نقل از برخی مسئولان نوشت: دولت آمریکا امکان تعلیق برخی تحریمهای اعمال شده بر ایران را بررسی میکند.
دور پنجم گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا روز جمعه در رم ایتالیا برگزار شد.
وزیر خارجه عمان در دور پنجم مذاکرات نیز مانند چهار دور قبلی نقش واسطه و میانجی را در مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا ایفا کرد.
این برای دومین بار بود که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در ایتالیا برگزار شده است. دور دوم این گفتوگوها نیز در رم برگزار شده بود.
در چنین وضعیتی این اظهارنظرها نشان می دهد که احتمالا برنامه طرفین برای چارچوب اولیه مذاکرات تغییر کرده است.
در همین راستا نشریه آمریکایی «والاستریتژورنال» به نقل از منابع آگاه نوشت: «تلاش برای دستیابی به یک چارچوب سیاسی در مورد برنامه هستهای ایران، از برخی جهات، یادآور توافق موقت سال ۲۰۱۳ است که پیش از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران با دولت اوباما حاصل شد. توافق سال ۲۰۱۳، برخی از تحریمها را برای ایران کاهش داد و گامهایی را برای مهار برنامه هستهای این کشور برداشت.»
نشریه آمریکایی در ادامه گزارش خود آورد: «نکته کلیدی برای رسیدن به تفاهم، غنیسازی است. بدون توافق بر سر غنی سازی صفر یا غنیسازی محدود، به سادگی نمیتوان روی جزئیات توافق کار کرد. این کار صرفاً اختلافات سیاسی در این مورد را تکرار خواهد کرد.»
به گفته والاستریتژورنال، «هدف گرفتن چنین چارچوبی برای هدایت پیشرفت به سمت یک توافق، میتواند نگرانیهایی را در واشنگتن و تلآویو درباره خواست ایران برای استفاده از این در جهت ادامه کار هستهای خود بدون تعهد به توافق نهایی ایجاد کند. ۱۸ ماه مذاکرات طاقتفرسا برای دستیابی به توافق سال ۲۰۱۵ طول کشید. هیچ تضمینی وجود ندارد که مذاکرات بعدی به یک توافق منجر شود».
اما به اذعان نشریه آمریکایی مقامات ایرانی از زمان آغاز مذاکرات در ۱۲ آوریل، چندین بار پیشنهاد توافق چارچوبی را به عنوان گامی برای رسیدن به یک توافق جدید مطرح کردهاند. چنین چارچوبی میتواند «شامل حق ایران برای داشتن یک برنامه غیرنظامی، لزوم یک رژیم بازرسی دقیق برای اطمینان از عدم تلاش ایران برای ساخت بمب و تعهد تهران مبنی بر عدم تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای باشد.»
۲ مقام آمریکایی به والاستریتژورنال گفتند که واشنگتن خواستار یک توافق چارچوبی تا حدودی تجویزیتر است که جزئیاتی در مورد آنچه باید در مذاکرات فنی بررسی شود را شامل میشود. نشریه آمریکایی در ادامه با اشاره به خواست ایران برای حفظ توانایی غنیسازی اورانیوم خود نوشت: «بدون تعیین یک رویکرد توافقی برای رسیدگی به مسئله غنیسازی اورانیوم توسط ایران، مذاکرات فنی احتمالاً در مورد نکتهای که تاکنون مذاکرات را تحت الشعاع قرار داده است، به بنبست خواهد خورد.»
source