آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: رئیسسازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال پذیرش بازرسان آمریکایی برای نظارت بر برنامه هستهای ایران گفت:کشورهایی که با ما خصومت داشتند و رفتار غیر اصولی انجام دادهاند، در طول این سالها ما همواره تلاش کردیم از آن کشورها بازرس نپذیریم؛ همانطور که آنها نیز رفتار متقابل دارند و بازرس ایرانی نمیپذیرند. اما در شرایط کنونی مذاکرات، اگر مطالبی مطرح شود و توافق حاصل شود و خواستههای ایران مدنظر قرار گیرد، آن زمان ما در پذیرش بازرسی آمریکایی از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی تجدیدنظر خواهیم کرد.
اسلامی درباره احتمال توقف غنیسازی در ایران نیز اظهار داشت: این موضوع اصلاً مطرح نبوده است. درصد غنیسازی هم نباید به صورت سیاسی مطرح شود؛ درصد غنیسازی بستگی به نوع کاربرد آن دارد. الزاما وقتی اورانیوم با غنای بالا تولید میشود، به معنای مصرف نظامی نیست. تمام حساسهها و آشکارسازهایی که در فرایندهای هستهای به کار میروند، باید غنای مناسب داشته باشند. این مسئلهای نیست که با روشهای سیاسی و عملیات روانی علیه آن دامن زده شود.
وی با تأکید بر اینکه برنامه هستهای ایران چهارچوب کاملاً مشخصی دارد؛ گفت: نیروگاههای اتمی ایرانی و سوخت ایرانی جزو برنامههایی است که هماکنون در دست اجراست. ما نیروگاه کاملاً ایرانی با سوخت کاملاً ایرانی در دستور کار داریم و این پروژه در حال اجراست. تجهیزات مربوطه در کارخانهها ساخته میشود و فرایند تولید سوخت در کارخانههای سوخت ما دنبال میشود. این برنامهها کاملاً شفاف، مشخص و تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه آژانس سنگینترین بازرسیها را از جمهوری اسلامی ایران انجام میدهد، گفت: در سال ۲۰۲۴، میزان بازرسیهای آژانس از ایران یک رکورد بیسابقه در کل دنیا بوده است. ظرفیت صنعت هستهای ما کمتر از ۳ درصد ظرفیت هستهای جهان است، اما حجم بازرسیهایی که از ما انجام میشود، ۲۵ درصد کل بازرسیهای آژانس است؛ یعنی ما بیش از ۱۲ برابر میانگین جهانی تحت بازرسی قرار داریم. من فکر نمیکنم کسی به اندازه ما و مردم ایران این همه فشار را تحمل کرده باشد. ما این حجم بازرسیها را به خاطر اعتمادسازی پذیرفتهایم و خوشحالیم که هیچ بهانهای برای آنها باقی نمانده که بخواهند به آن بپردازند.
source