Wp Header Logo 777.png

آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: گروسی در گفت‌وگو با پایگاه Rzeczpospolita در پاسخ به این سوال که «آیا با توجه تعلیق همکاری ایران با آژانس، ایران اکنون می‌تواند یک سلاح اتمی بسازد؟»، با اشاره به گزارش جانبدارانه خود درباره برنامه هسته‌ای ایران که زمینه‌ساز تجاوزگری علیه ایران بود، گفت: ما در گزارشی پیش از جنگ ۱۲ روزه هشدار دادیم که ایران هیچ یک از فعالیت‌های هسته‌ای خود را  گزارش نداده است. اما در عین حال، تاکید کردیم که هیچ شواهد موثقی نداریم که نشان دهد ایرانی‌ها سلاح اتمی در اختیار دارند.
گروسی در پاسخ به این سوال که آیا این ادعای «بنیامین نتانیاهو» صحت دارد که گفته بود دلیل حمله متجاوزانه او این بود که «ایران تنها چند هفته با ساختن یک بمب اتمی فاصله داشت»، بیان کرد: وظیفه ما این است که واقعیت امر را احراز و ارائه کنیم. این که رهبران کشورها چگونه آن را تعبیر خواهند کرد، به خودشان بستگی دارد. من نمی‌خواهم آن را قضاوت کنم. این که ایران ممکن است یک سلاح اتمی دشته باشد و این که آن را در اختیار دارد، دو موضوع متفاوتند. اطلاعاتی که ما ارائه کردیم به دلیل این که نشان‌دهنده برخی احتمالات درباره ساختن بمبی اتمی بود، واقعا حساس بود. اما این تعیین‌ نمی‌کرد که قرار است از این ظرفیت استفاده شود. من یک دیپلمات و مردی صلح‌طلبم. باور دارم که راهکار همواره مذاکره است. اما این اتفاق نیفتاد.
او در پاسخ به این که «اگر ایران قصد ساختن بمب اتمی را داشت، با توجه به ظرفیتی که پیش از جنگ در اختیار آن بود، انجام گرفتن این اقدام چقدر زمان می‌برد؟»، مدعی شد: بحث چند ماه شاید هم بیشتر مطرح بود. اول از همه، ایرانی‌ها باید اورانیوم غنی‌شده را به فلز تبدیل کنند که آن را انجام نداده بودند. دوم این که باید طیف کاملی از سامانه‌های بسیار پیچیده مانند جرقه‌زنی ساخته شود که به اندازه کافی برای جای گرفتن در کلاهک هسته‌ای کوچک باشد. به همین دلیل است که کشورهایی که موشک‌های هسته‌ای ساخته‌اند، همیشه آن را آزمایش می‌کنند.
گروسی، گفت: من نگرانی‌های اسرائیل درباره امنیت آن را درک می‌کنم. همچنین وظیفه دارم تلاش کنم که نگرانی ایرانی‌ها را نیز درک  کنم. اتفاقی است که افتاده. قرار نیست آن را تغییر دهیم. اکنون فقط می‌توانیم تلاش کنیم که آینده را کمی بهتر کنیم.
مدیرکل آژانس در پاسخ به این که «آیا از نظر او این مسئله را باید از طریق مذاکرات حل‌وفصل کرد یا با اعمال قدرت؟»، گفت: من اول از همه به عنوان مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و صرفا با تحلیل فنی مبتنی بر واقعیات این موضوع را بیان می‌کنم؛ نباید فراموش کنیم که ایران کشوری بسیار بزرگ با اقتصادی جدی وظرفیت‌های صنعتی و توانمندی‌های قابل توجه در حوزه فناوری است. نمی‌توان تمامی این‌ها را با اقدام نظامی از بین برد.
او درباره این ادعای خبرنگار وبگاه لهستانی آرپی مبنی بر این که «ایران می‌تواند همواره چیزی را (درباره فعالیت هسته‌ای خود) پنهان کند»، گفت: درست است. ما هیچ وقت نمی‌توانیم این مشکل را با متوسل شدن به قدرت حل کنیم. این کار فقط از طریق توافقی انجام‌پذیر است که به تمامی مسائل مهم رسیدگی کند و مهم‌تر از همه، امکان ایجاد یک نظام کنترل سختگیرانه را فراهم کند. بسیاری در اسرائیل و آمریکا نسبت به این موضوع تردید دارند اما من همیشه به آن‌ها می‌گویم تولید تسلیحات اتمی در شرایطی که بازرسان آژانس به آن پی نبرند، برای ایرانی‌ها بسیار دشوار خواهد بود.

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *