Wp Header Logo 1005.png

آرمان امروز- گروه جامعه: یک‌سال از پیروزی «مسعود پزشکیان» با اتحاد اجتماعی و سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری گذشت. مسیر دشواری که برای عبور از دالان انتخابات، وزیر سابق بهداشت و نماینده ادوار مجلس باید به مسائل اجتماعی و اقتصادی بیشتر توجه می کرد، و این راه با رای اعتماد گرفتن از مجلس و مردم استان متبوعش تفاوت داشت. یادمان نرفته مردم از مشکلاتی نظیر برخوردهای سلیقه ای با بد حجابی، فیلترینگ پردامنه همه شبکه های اجتماعی خارجی، هزینه سرسام آور نظام سلامت و… خسته بودند و نیاز به ریاست دولتی داشتند که در این راه ثابت قدم و در جهت منافع مردم و ملی حرکت کند. از قدیم گفته اند که «هر سخن کز دل براید لاجرم بر دل نشیند» و ثمره سخنان پزشکیان و وعده های او از درون صندوق های رای با مشارکت بالای مردم بیرون آمد و یک وفاق و همدلی میان مردم شکل گرفت. این روزها که یکسال از آن روزهای انتخاب می گذرد و کمتر از دو ماه به عمر یکسالگی کابینه دولت چهاردهم زمان باقی مانده، نگاهی به دستاوردها و تحقق وعده های پزشکیان خواهیم انداخت.
ایستادگی در برابر قانون مبارزه با بدحجابی
در طی یکسال گذشته، مجلس سعی داشته که موضوع مقابله و بگیر و ببند با بدحجابی را به شکل قانون و لازم الاجرا درآود، اما این رئیس جمهور بود که مقابل این قانون ایستاد و گفت: «من این قانون را اجرا نمی کنم» با به اینکه لوایحی که در مجلس به عنوان قوه مقننه تصویب و در شورای نگهبان تایید می شود، برای اجرا نیاز به همکاری قوه مجریه دارد. پزشکیان که پیش از انتخابات وعده داده بود که «قطعا با زور نخواهیم توانست حجاب را بر سر زنان بپوشانیم مگر آنکه رفتار تربیتی خود را اصلاح کنیم. به همین سادگی هم نیست و نمی شود.» زهرا بهروزآذر، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده اعلام کرد که «رئیس جمهور خواستار اصلاح قانون حجاب شد و تاکید کرد که من این قانون عفاف و حجاب را اجرا نمی‌کنم.» این در حالی است که پزشکیان بارها بر عدالت و انصاف تأکید ورزیده و بی‌اشاره مستقیم این قانون را ناعادلانه دانسته است. تن دادن به ابلاغ و اجرا با آن داعیه پیش از انتخابات و روحیه رئیس جمهور سازگار نیست. به باور کارشناسان، این موسوم به حجاب و عفاف، تولید نفرت در جامعه می‌کند و این گونه نیست که دختر را جریمه کنی شوهر یا پدر او تحسین کنند. اگر آن چند نماینده که مجموع آرای شان به یک میلیون نمی‌رسد این امر بدیهی را درنیافته‌اند پزشکیان که می فهمد چرا باید زیر بار برود؟.
رفع فیلترینگ در گام اول ماند
هنوز یادمان نرفته که تا پیش از دولت چهاردهم، همه سکوهای خارجی مانند واتساپ، گوگل پلی، اینستاگرام، واتساپ، یوتیوب، شبکه ایکس و… فیلتر بودند، اما پزشکیان باور داشت که استفاده مردم از فیلترشکن، تبعات منفی استفاده از این پلتفرم ها را افزایش می دهد، به نحوی که فردی که برای تلگرام و اینستاگرام از فیلترشکن استفاده می کند، دسترسی او به سایت های مستهجن و غیراخلاقی دیگر هم باز می شود. اولین گام تحقق این وعده، رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی بود. و حالا ممکن است که تلگرام و یوتیوب هم به زودی رفع فیلتر شود، اما واتساپ با دستور نهادهای امنیتی برای همیشه فیلتر شود.
تحقق نسبی عدالت اجتماعی
موضوع بسیار مهمی که پزشکیان بارها بر آن تاکید داشت و دارد، تحقق عدالت اجتماعی به خصوص در گام اول و در سه حوزه سلامت، آموزشی و عدالت در ورزش است. چندی پیش عبدالکریم حسین‌زاده، معاون امور روستایی و عشایری ریاست جمهوری گفت: «دولت واقعا عدالت را به‌عنوان راهبرد اصلی خود انتخاب کرده است و دغدغه اصلی آقای رئیس جمهور در پهنه سرزمینی ایران، عدالت است. این نگاه را حتی می‌توان در سفرهای استانی نیز مشاهده کرد که بر اساس رتبه‌بندی استان‌های کم‌برخوردار برنامه‌ریزی می‌شود. به ‌نظر من، و البته این تنها نظر من نیست بلکه فرمایش رهبری هم هست، ما در تحقق عدالت اجتماعی هنوز موفق نبوده‌ایم. ایشان به ‌صراحت بیان کردند که ما نتوانسته‌ایم عدالت را به‌درستی محقق کنیم. حالا اگر دولت بیاید و عدالت اجتماعی را به‌عنوان پیوست تمامی برنامه‌های خود قرار دهد، و برای مناطق محروم تبعیض مثبت قائل شود، شاید بتوانیم گام موثری در جهت بهبود عدالت برداریم. آقای دکتر پزشکیان، سه حوزه کلیدی را برای اجرای عدالت در اولویت قرار داده‌اند: عدالت آموزشی، عدالت در بهداشت و سلامت، و عدالت در ورزش. اقداماتی هم در حوزه ساخت مدارس و ارتقای کیفیت آموزشی در جریان است. امید داریم که بعد از این، سایر ابعاد عدالت اجتماعی نیز در دستور کار عملیاتی قرار گیرد.»
عدالت آموزشی، جز مهم گفتمان وفاق ملی
اما یکی از اولویت های مهم پزشکیان در کمتر از یکسال اخیر، مدارس و تحقق عدالت آموزشی است. پیش از آغاز مذاکرات و جنگ ۱۲ روزه، تقریبا هفته‌ای بود که در عالی‌ترین سطح دولت و از سوی مسعود پزشکیان در خصوص مدرسه و جایگاه مهم آن در حل چالش‌های بنیادین کشور نشنیده‌ باشیم. از این جهت شاید بتوان او را اولین و منحصربه‌فردترین رییس دولت ادوار جمهوری اسلامی نامید که اینچنین باور و اعتقاد خود را به جایگاه مدرسه و نظام آموزش کشور در توسعه ایران در عرصه عمومی طرح می‌کند. بررسی کارنامه دولت چهاردهم در حوزه آموزش پرورش حاکی از اهتمام این نهاد بر ۳ اصل زیربنایی در ساماندهی به وضعیت آموزشی کشور است که عبارتند از: توسعه نهضت مدرسه‌سازی در اقصی نقاط کشور، آموزش و پرورش مردم نهاد و ضرورت دگرگونی شیوه‌های آموزشی. شاید ایده راه‌انداری مدارس مدرن برای دانش‌آموزان مناطق محروم با این هدف که یارای رقابت با مدارس مناطق مرفه‌نشین شهرهای پرجمعیت را داشته باشد در وهله نخست صرفا رویایی بلندپروازانه به نظر بیاید که در بلندمدت و حتی میان‌مدت موجب سرخوردگی و ریزش بدنه اجتماعی دولت وفاق شود اما استفاده از «مشارکت مردمی» و پتانسیل خیرین و معتمدین هر استان و ساماندهی آن‌ها، می‌تواند منابع مالی لازم برای ایجاد چنین هدف بزرگی را فراهم کند.

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *