Wp Header Logo 1194.png

آرمان امروز  :با وجود تزریق نقدینگی و وعده‌های حمایتی در روزهای اخیر، ناترازی انرژی، رکود بازارهای جهانی و رشد هزینه‌ها، چشم‌انداز بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴ را تیره کرده است. به نظر می‌رسد که سود بورس در بهترین حالت، به اندازه صندوق‌های درآمد ثابت برسد. بازار سرمایه همچنان یادآور خاطرات تلخ خود در سنوات گذشته است؛ از ریزش‌های بدون وقفه تا حمایت‌هایی که به مثابه نوش دارو بعد از مرگ سهراب هستند، همگی سبب شدند تا اعتماد به بورس همچنان مخدوش باقی بماند.
جنگ ۱۲ روزه ایران با رژیم صهیونیستی نیز بر این بی اعتمادی دامن زد و شاخص کل را بیش از ۱۱ درصد به سطوح پایین‌تر هدایت کرد و بزرگترین ریزش بازار را از سال ۱۴۰۱ رقم زد. البته بسیاری از کارشناسان معتقدند که اگر بسته‌های حمایتی اقتصادی زودتر عملیاتی می‌شد، ریزش این چنینی را شاهد نبودیم.
به هر حال هر چه بود گذشت و وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان بورس، شروع به حمایت کردند؛ به طوری که در هفته گذشته قریب به ۶۰ همت نقدینگی روانه بازار شد اما تنها اثر آن نه برچیده شدن صفوف فروش، بلکه کاهش حجم‌ آن‌ها بود.
برای هفته جاری نیز به گفته محمدعلی شیرازی، مدیرعامل فرابورس، شاهد تزریق ۳۵ همتی به بازار خواهیم بود که می‌تواند امید و اعتماد را به بازار برگرداند. اما آیا این امید تداوم خواهد داشت یا بعد از روزها و هفته‌های سبز بازار، به یاس تبدیل خواهد شد؟ اگر جنگ ادامه‌دار شود که تکلیف شاخص‌های بورسی مشخص است اما در صورت ثبات سیاسی چطور؟ شاخص کل تا پایان سال چه اعدادی را خواهد دید؟
ناترازی انرژی به معضلی مزمن برای تولیدکنندگان تبدیل شده است. در تابستان ۱۴۰۳، قطعی‌های برق منجر به کاهش ۱۹ درصدی مصرف انرژی در صنایع بورسی شد که این امر مستقیما به کاهش ظرفیت تولید انجامید. برای مثال، در صنعت مواد و محصولات شیمیایی، تولید از ۳ میلیون و ۸۵۵ هزار تن در آبان ۱۴۰۲ به ۳ میلیون و ۶۰۹ هزار تن در آبان ۱۴۰۳ کاهش یافت که عمدتا به دلیل محدودیت‌های گازی بوده است. این کاهش تولید به افت مقادیر فروش و در نتیجه کاهش درآمد شرکت‌های بورسی منجر شده است.
محدودیت انرژی اما به همین‌جا محدود نمی‌شود و سال به سال ابعاد گسترده تری به خود می‌گیرد. جدول زیر نیز به خوبی این گزاره را تایید می‌کند؛ جایی که محدودیت برق در تابستان ۱۴۰۳ برای فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۸ درصد رشد کرده است. این نسبت برای محدودیت گاز در پاییز، ۳۳ درصد شده است.
واضحا با تداوم این روند، محدودیت گاز برای سال‌های ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ تمام پاییز و زمستان را در بر خواهد گرفت و مقدار تولید را حداقل یک سوم کاهش خواهد داد. حال از شرکتی که تولیدات آن به این اندازه محدود شده است، آیا انتظار رشد قیمتی و سودآوری رویاپردازی نیست؟

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *