Wp Header Logo 1788.png

آرمان امروز : سد ماملو در شهریورماه از مدار خارج خواهد شد. پس از آن، به ترتیب، سدهای لار، لتیان و کرج نیز دیگر توان تامین آب را نخواهند داشت. آبفای استان تهران اعلام کرده که «خشکسالی‌های پنج سال اخیر و کاهش بارش‌های استان تهران در سال آبی جاری که در ۶۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده، به شدت منابع آبی تهران را تحت تاثیر قرار داده است.  طبق اعلام شرکت آبفای استان تهران هم‌اکنون ذخایر موجود در سدهای تامین‌کننده آب تهران در پایین‌ترین وضعیت خود در یک قرن اخیر قرار دارد.» این هشدار جدی نشان می‌دهد که ما در مسیر یک بحران تمام‌عیار آبی هستیم.

سال ۱۴۰۱ هم بخش مهمی از آب همدان که از سد اکباتان تامین می‌شد، همانند آنچه امروز درباره سدهای تهران هشدار داده می‌شود، به دلیل خشکسالی شدید و کاهش بی‌سابقه ورودی آب، به‌تدریج خالی شد و در نهایت، قادر به تأمین آب شهر نبود. در پی این وضعیت، قطعی‌های طولانی‌مدت آب در همدان رخ داد و تامین آب از طریق تانکر، توزیع آب معدنی، و حتی انتقال اضطراری از سایر استان‌ها در دستور کار قرار گرفت. اما واقعیت فراتر از مداخلات فنی بود: «مردم تحت فشار شدید قرار گرفتند، زندگی روزمره مختل شد، سالمندان، کودکان و بیماران در تنگنای جدی قرار گرفتند، و تجربه‌ای تلخ از بحران مدیریت‌نشده به‌جای ماند. امسال برای تهران بسیار محتمل می بینم چنین اتفاقی بیفتد. اگر مردم تهران تمایل دارند، آن سناریوی آخر الزمانی همدان را تجربه نکنند.

واقعا باید در مصرف آب صرفه جویی کنند.» به گزارش جماران، همچنین دکتر بنفشه زهرایی، استاد مدیریت منابع آب دانشگاه تهران، با هشدار درباره کاهش بی‌سابقه بارش‌ها و افت شدید ذخایر سدهای تهران، گفت: «برخی سدهای تأمین‌کننده آب شرب به کف رسیده‌اند و آبخوان تهران دیگر کشش تأمین آب بیشتر را ندارد.» او تأکید کرد که اگر مردم به‌سرعت در شیوه مصرف خود بازنگری نکنند، سناریوی بحران همدان در تهران تکرار خواهد شد؛ با ابعادی به‌مراتب فاجعه‌بارتر.
برای مثال، در گذشته اگر در تهران بارشی ۱۵ میلی‌متری طی یک یا دو روز به‌صورت پیوسته رخ می‌داد، این بارش ضمن ایجاد روان‌آب، فرصت نفوذ به داخل خاک را پیدا می‌کرد و می‌توانست در تغذیه آب‌های سطحی و زیرزمینی نقش داشته باشد. اما اکنون همان ۱۵ میلی‌متر بارش، در قالب چند نوبت بارش ۴ تا ۵ میلی‌متری و به‌صورت پراکنده رخ می‌دهد که اغلب تنها سطح خاک را مرطوب کرده و در اثر تبخیر از بین می‌رود؛ بدون آنکه کمکی به تغذیه منابع آبی کند. بنابراین، گرچه جمع بارش سالانه ممکن است مشابه باشد، اما کارایی آن در تأمین منابع آبی به شدت کاهش یافته است.

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *