به گزارش روزپلاس، عصر تاریکی (مسیر سیاسی امپراتور بوکاسا دیکتاتور آفریقای مرکزی)نوشته برایان تیتلی با ترجمه حمید هاشمیکهندانی از سوی انتشارات وزن دنیا منتشر شد.
کتاب عصر تاریخی داستان زندگی سیاسی و پرتلاطم ژان بوکاسا را بازگو میکند که زمانی رئیس جمهور مادامالعمر پرجلال و جبروت جمهوریآفریقای مرکزی بود و پس از مدتی امپراتور آن کشور شد.
این کتاب مطالعه تاریخی جذابی است که خواننده را از ابتدا تا انتها درگیر میکند، نویسنده ماهیت عملکرد دیکتاتور آفریقای مرکزی را در ارتباط با رهبران سایر کشورهای جنوب صحرای آفریقا مشخص کرده و تاثیر فرانسه بر رخدادهای سیاسی مستعمرات آفریقای سابق خود را به خوبی توضیح داده است.
پرایان تیتلی در این کتاب منشا و صحت اسطورهها و افسانههایی را بررسی کرده که پیرامون این مرد شکل گرفته بود. او تلاش کرده است دیدگاه متعادلتری درباره این شخصیت بحثبرانگیز و بدشناخته شده به مخاطبان ارائه کند.
بوکاسا پس از مدتها حضور در ارتش فرانسه، سال 1966 قدرت را در جمهوری آفریقای مرکزی به دست گرفت و تبدیل به رئیسجمهور مادامالعمر اینکشور و پس از مدتی امپراتور آن شد. او سال 1977 خود را امپراتور نامید و مثل ناپلئون تاجگذاری کرد. اما سال 1979 توس چتربازان فرانسوی سرنگون و تبعید شد. سال 1985هم به کشورش برگشت تا محاکمه شود. او سال 1996 براثر سکته قلبی درگذشت.
کتاب بوکاسا را چنین معرفی میکند: ژان بدل بوکاسا چهرهای است که در رسانههای غربی اینگونه معرفی شده است؛ جشنی مفصل برای تاجگذاری، زنان متعدد، خوراندن دشمنانش به شیرها و تمساحها، ضرب و شتم دانشآموزان مدارس و … . اینرسانهها ظلم و ستم بوکاسا را بهعنوان دیکتاتور آفریقای مرکزی مطرح کرده و باعث شهرت او در اینزمینه شدند.
روایتهایی بیپرده از زندگی شخصی دیکتاتوران قرن بیستم
به باور منتقدان این کتاب، یکی از بهترین کارهایی است که به انگلیسی در مورد این موضوع نوشته شده است، مجله بینالمللی مطالعات تاریخی آفریقا نیز این کتاب را یک بیوگرافی سیاسی عالی و بدون شک بهترین مطالعهای دانسته که تا به امروز در مورد بوکاسا انجام شده است.
تیتلی معتقد است بوکاسا تلاش کرد با اخلاق اقتدار گرا و خودبزرگ بینانه اش به رژیم خود مشروعیت بخشد، او میدید که افریقای مرکزی ساختارهای سیاسی بومی ندارد و رابطه فرانسه با مستعمرات سابقش شکراب شده است. نویسنده در این کتاب با ترکیب فنون مطالعات تاریخی و روزنامهنگاری تحلیلی گزارشی جذاب از فصل مهمی از تاریخ معاصر آفریقا ارائه داده است.
انتشارات وزن دنیا این کتاب را در 378 صفحه به قیمت 450 هزار تومان در شمارگان 500 نسخه منتشر و روانه بازار نشر کرده است.
source