آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: در روزهای اخیر، اسرائیل بیش از ۳۵۰ حمله هوایی در مناطق دمشق، حمص، طرطوس، لاذقیه و تدمر انجام داده و برخی اسناد فاششده حاکی از همکاری بین اسرائیل و وزیر دفاع پیشین سوریه در هدفگیری مواضع ایرانی بوده است.
پس از فروپاشی رژیم سوریه و گزارشهایی مبنی بر فرار بشار اسد به مسکو، جناحهای مخالف کنترل دمشق را به دست گرفتهاند. در واکنش به این تحول، اسرائیل به هدف تأمین امنیت در مرزهای خود دهها حمله هوایی متمرکز به سایتهای نظامی در سراسر سوریه انجام داده تا مانع رسیدن تسلیحات حساس به گروههایی شود که برای این کشور تهدید تلقی میشوند.
پیشروی اسرائیل در استانهای سویدا و قنیطره عملاً توافق پیشین با سوریه مبنی بر عدم درگیری را از بین برده است.
نیروی هوایی اسرائیل طی این حملات، انواع مختلفی از تسلیحات شامل موشکهای اسکاد و کروز، موشکهای زمین به هوا و زمین به زمین، پهپادها، هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، رادارها، تانکها و آشیانههای هواپیما را هدف قرار داده است.
به گفته آویخای ادرعی، سخنگوی عربزبان ارتش اسرائیل، «عملیات پیکانِ باشان» از اهمیت نظامی و سیاسی بالایی برای اسرائیل برخوردار است. او تأکید کرد که در این عملیات بیش از ۷۰ درصد تواناییهای نظامی سوریه نابود شده است.
اسرائیل همچنین دو پایگاه نیروی دریایی سوریه در بنادر البیضاء و لاذقیه را که ۱۵ کشتی جنگی در آن مستقر بودند، هدف قرار داد.
احمد دلالی، یکی از مسئولان اداره عملیات مشترک جناحهای مخالف حکومت پیشین سوریه که اکنون کنترل حاکمیت در این کشور را در دست دارند، به پایگاه خبری مدیا لاین گفت که این جناحها تمامی تأسیسات نظامی را که پس از سقوط رژیم اسد تصرف کردهاند، ایمنسازی کردهاند.
او افزود که حملات اسرائیل بیشتر بر انبارهای موشک، مراکز تحقیقات علمی و کشتیهای جنگی متمرکز بوده است و چنین اقداماتی را ناپذیرفتنی دانست. او همچنین ادعای اسرائیل مبنی بر حضور نیروهای ایرانی در این تأسیسات را رد کرد.
دولت موقت به رهبری محمد بشیر که قرار است تا مارس ۲۰۲۵ در قدرت باشد، بر تعهد خود به صلح و بیطرفی تأکید کرده است. این دولت تلاش دارد روابط دوستانهای با کشورهایی برقرار کند که در ریختن خون مردم سوریه نقشی نداشتهاند. مقامات اعلام کردهاند که این اصل راهنمای تمامی اقدامات دیپلماتیک آینده خواهد بود.
سلیمان، یک محقق سیاسی و مشاور دولت موقت، اظهار داشت که اسرائیل و دولت جدید سوریه انگیزههایی برای خودداری از تهدید متقابل دارند. او گفت: «چه کسی اسرائیل را دوست داشته باشد یا نه، واقعیت این است که هیچیک از طرفین نمیخواهند تهدیدی برای دیگری ایجاد کنند.»
از سوی دیگر، دولت موقت بعید است به دنبال روابط نزدیک با ایران باشد. از سوی دیگر در کمتر از ۲۴ ساعت فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا (گوریلا) از سوریه بازدید میکند و سپس به بغداد سفر میکند تا با نخستوزیر عراق، محمد شیاع السودانی، دیدار کند.
پس از این دیدار، السودانی بهسرعت و بدون اطلاع قبلی، برای برگزاری نشستی با پادشاه عبدالله دوم به اردن سفر میکند.
پادشاه اردن پس از وداع با السودانی، بهسرعت به امارات متحده عربی سفر میکند تا با محمد بن زاید دیدار کند.
بلافاصله پس از بازگشت السودانی به بغداد، هیئتی از وزارت امور خارجه آمریکا برای برگزاری نشست دیگری با السودانی به عراق سفر میکند.
سپس السودانی با تماس تلفنی از سوی ولیعهد سعودی، محمد بن سلمان، مواجه میشود.
و در نهایت، وزیر دفاع آلمان و هیئت همراهش را نیز میزبانی میکند.
و فرستاده سازمان ملل با آیت الله سیستانی دیدار میکند.
source