کارتهای گرافیک را باید به عنوان یکی از مهمترین بخشهای سیستمهای کامپیوتری، مخصوصاً سیستمهای گیمینگ یا دستگاههایی دانست که از آنها برای اجرای نرمافزارهای سنگین گرافیکی استفاده میکنند. عملکرد کارت گرافیک تأثیر مستقیمی بر تجربۀ کاربر و عملکرد سیستم دارد. اما چگونه بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟
بررسی وضعیت کارت گرافیک نه تنها از بروز مشکلات ناگهانی جلوگیری میکند، بلکه میتواند به شما این اطمینان را بدهد که این قطعه از سیستم شما به شکلی صحیح و مناسب کار میکند. روشهای متفاوتی برای بررسی سالم بودن کارت گرافیک وجود دارند که در این مطلب به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
چطور بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟
کارت گرافیک یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر است که عدم کارکرد صحیح آن میتواند مشکلات بسیاری مانند عدم مشاهدۀ تصویر را به همراه داشته باشد. اما از کجا بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ روشها و بررسیهایی وجود دارند که با توجه به آنها میتوان فهمید که آیا کارت گرافیک سالم است یا عملکرد صحیحی ندارد. این روشها عبارتند از:
۱- بررسی ظاهری کارت گرافیک
اولین موردی که در پاسخ به سؤال چطور بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ باید به آن اشاره کنیم، بررسی ظاهری این قطعۀ کامپیوتر است. برای این کار میتوانید کارت گرافیک را داخل کامپیوتر به دقت بررسی کنید یا آن را از داخل کیس خارج کرده و پس از آن مورد بررسی قرار دهید. وجود مواردی مانند خازنهای باد کرده و نشانههای سوختگی یا وجود ترک روی برد از مهمترین نشانههایی هستند که باید به دنبال آنها بگردید.
در صورتی که میزان بسیار زیادی گرد و غبار روی کارت گرافیک وجود داشته باشد، میتواند باعث افزایش حرارت و اختلال در عملکرد آن شود. پس بهتر است آن را با توجه به روشهای صحیح و استفاده از ابزار مناسب تمیز کنید.
۲- تست با مانیتور و کابلهای دیگر
روش دیگری که باید در پاسخ به سؤال چگونه بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ باید به آن اشاره کنیم، تست کارت گرافیک با مانیتور و کابلهای دیگر است. برخی مواقع کارت گرافیک عملکرد صحیحی دارد. اما بروز مشکل یا خرابی در کابلها و مانیتور باعث شده تا نتوانید تصویر مناسبی را مشاهده کنید و تصور کنید که کارت گرافیک خراب شده است. این روش ساده میتواند جلوی هزینههای بیشتر با توجه به قیمت کارت گرافیک را بگیرد. زیرا تعویض کابل یا حتی مانیتور بسیار ارزانتر از تعویض کارت گرافیک است.
۳- بررسی درایورها
برای اینکه از سلامت کارت گرافیک اطمینان حاصل کنید، بهتر است درایورها و نرمافزارهای مربوط به کارت گرافیک را بررسی کنید. گاهی عدم نصب آخرین بهروزرسانی منتشر شده برای کارت گرافیک باعث میشود که عملکرد آن با اخلال مواجه شود و شما تصور کنید که کارت گرافیک خراب شده است. برای دانلود درایور جدید بهتر است از وبسایت رسمی مجموعۀ سازندۀ کارت گرافیک استفاده کنید.
۴- استفاده از ابزارهای تشخیص و بررسی عملکرد
نرمافزارهایی برای بررسی عملکرد کارت گرافیک وجود دارند که استفاده از آنها یکی از بهترین و رایجترین روشهایی بررسی سلامت کارت گرافیک است. این برنامهها را میتوان به دو دستۀ کلی تقسیم کرد که در ادامه با این دو دسته بیشتر آشنا خواهید شد.
نرمافزارهای بررسی دما
بالا بودن دمای کارت گرافیک یکی از مواردی است که میتواند به مرور زمان آسیب جدی به کارت گرافیک وارد کند. بررسی دمای کارت گرافیک با استفاده از نرمافزارهایی مانند MSI Afterburner یا GPU-Z به سادگی امکانپذیر است. تنها لازم است که این نرمافزارها را نصب کنید.
پس از آن برنامههای مورد نیاز و بازیهای سنگین مد نظر خود را اجرا کنید و دمای کارت گرافیک را زیر نظر بگیرید. اگر دمای کارت گرافیک بیش از حد افزایش یافت ممکن است در سیستم خنک کنندۀ کارت گرافیک ایراداتی وجود داشته باشد که باید در اسرع وقت آنها را رفع کنید.
نرمافزارهای بررسی پایداری و بنچمارک
برخی دیگر از نرمافزارهای وجود دارند که عملکرد کارت گرافیک انواع کامپیوتر را با کارت گرافیکهای مشابه و دیگر مقایسه میکنند. این برنامهها کارت گرافیک را تحت فشار قرار میدهند تا عملکرد آن در شرایط سنگین بررسی شود. برای تست، نرمافزار را نصب و اجرا کرده و گزینه تست استرس یا بنچمارک را انتخاب کنید.
در طول تست، باید مواردی مانند دمای کارت، افت فریم و وجود خطاهای تصویری را بررسی کنید. اگر کارت دچار کرش، داغ شدن غیرعادی یا افت عملکرد شود، یعنی به احتمال زیاد کارت گرافیک سالم نیست و با مشکلات سختافزاری مواجه شده است. استفاده از این نرمافزارها به شما کمک میکند سلامت کارت را ارزیابی کرده و قدرت واقعی آن را بسنجید. از محبوبترین نرمافزارهای بنچمارک میتوان به Furmark، Heaven Benchmark و 3DMark اشاره کرد.
۵- اجرای بازیها یا نرمافزارهای گرافیکی سنگین
یکی دیگر از روشهای سادهای که میتوان از آن برای بررسی سالم بودن کارت گرافیک استفاده کرد، اجرای بازیها یا نرمافزارهای سنگین گرافیکی است. برای استفاده از این روش تنها لازم است که یک بازی یا نرمافزار گرافیکی سنگین را اجرا کنید. پس از اجرا، عملکرد کارت گرافیک را با دقت بررسی کنید. مشاهدۀ مواردی مانند کرش، افت فریم، وجود تأخیر زیاد و موارد مشابه دیگر نشانهای از خرابی کارت گرافیک است. اجرای بدون مشکل این برنامهها و بازیها نشان دهندۀ سالم بودن کارت گرافیک است.
۶- توجه به صداهای غیرعادی
در صورتی که از کارت گرافیک شما صداهای غیر عادی مانند صدای فن بسیار زیاد، نویزهای الکتریکی و صداهای غیر عادی دیگر به گوش میرسد، باید حواس خود را جمع کنید. در این مواقع ممکن است قطعاتی مانند خنک کنندۀ کارت گرافیک با مشکل مواجه شده باشد. وجود مشکل در این بخش در نهایت به کارت گرافیک شما آسیب خواهد زد. پس در صورت شنیدن صدای غیرعادی، بهترین روش استفاده از کمک یک متخصص است.
جمعبندی
بررسی سلامت کارت گرافیک به شما این امکان را میدهد تا از کارکرد صحیح آن اطمینان حاصل کنید. اما چگونه بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ روشهای متنوعی برای بررسی سلامت کارت گرافیک وجود دارند که رایجترین آنها شامل بررسی ظاهری، اتصال به مانیتور دیگر، تعویض کابلها، استفاده از نرمافزارهای بررسی دما و بنچمارک و اجرای برنامهها و بازیهای سنگین هستند.
با استفاده از این روشها میتوانید کارت گرافیک را بررسی و از سلامت آن اطمینان حاصل کنید. همچنین در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، شناسایی سریعتر آن ممکن است هزینههایی که به شما تحمیل میشود را کاهش دهد.
source