Wp Header Logo 1544.png

آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: معاونان و مدیران سیاسی ایران و تروئیکای اروپا عصر روز دوشنبه (۲۴ دی ماه) با یکدیگر دیدار و درباره موضوعات مورد علاقه به ویژه مذاکرات رفع تحریم‌ها و موضوعات هسته‌ای و وضعیت نگران‌کننده منطقه گفت‌وگو کردند.
در این مذاکرات کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه نیز حضور داشت.
همچنین، روز سه‌شنبه مجید تخت روانچی با انریکه مورا معاون هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به طور جداگانه در ژنو دیدار می کند.
این دور از مذاکرات در ادامه مذاکرات نیویورک در مهرماه و مذاکرات ژنو در آذرماه سال جاری برگزار می شود.
ایران و سه کشور اروپایی و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات و رایزنی‌های سیاسی که تاکنون داشتند و این رایزنی‌ها به ویژه بعد از روی کار آمدن دولت چهاردهم از سوی ایران به طور جدی دنبال شده است، بر ضرورت گفت‌وگو و همکاری با هدف پرداختن به موضوعات مورد نگرانی و علاقه متقابل از جمله مذاکرات رفع تحریم‌ها و موضوعات هسته‌ای و وضعیت نگران‌کننده منطقه تاکید کردند.
این مذاکرات در حالی از سر گرفته شده است که تعلل دولت سیزدهم کار را در عرصه دیپلماسی دشوار کرد.
کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در مورد گفت‌وگوهای ایران و سه کشور اروپایی  که روز دوشنبه در ژنو برگزار شد در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دور سوم گفت‌وگوهای ایران و سه کشور اروپایی در ژنو برگزار شد.
وی افزود: این گفت‌وگوها جدی، صریح و سازنده بودند. ضمن ورود به برخی جزئیات، ایده هایی را در دو حوزه رفع تحریم و هسته ای که برای حصول به یک توافق ضروری هستند، مورد بحث و بررسی قرار دادیم.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: این اتفاق نظر وجود داشت که مذاکرات باید ازسرگیری شده و برای رسیدن به یک توافق، باید فضای مناسبی از سوی همه طرف ها ایجاد و حفظ شود. وی افزود: توافق شد که گفت‌وگوها ادامه یابد.
در عین حال طرفین این دور از گفت‌وگوها را رایزنی در راستای هماهنگی بیشتر با یکدیگر در موضوعات مختلف عنوان کرده و تاکید دارند که هنوز هیچ دستور کار مشخصی به عنوان مثال در رابطه با اینکه طرفین به برجام بازگردند یا توافقی تازه شکل گیرد، وجود ندارد. از این رو باید گفت، این گفت‌وگوها به نوعی تلاشی است برای بازگشت طرفین به جو مذاکرات و زنده نگه داشتن نبض مذاکرات و سنجش «نبض» مواضع و دیدگاه‌های طرفین برای ورود به مذاکرات جدی و احتمالی بعد از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهور جدید آمریکا. از این رو باید گفت که هنوز تا شکل گرفتن میز مذاکرات سیاسی ـ هسته ای ـ فنی، طرفین راه طولانی در پیش دارند.
تحلیلگران بر این باورند که کشورهای اروپایی بدون اذن امریکا به سازوکار حل‌ اختلاف برجام- با مکانیسم موسوم به ماشه- متوسل نخواهند شد.
‌آنها می‌دانند با احیای قطعنامه‌های شورای امنیت، ایران به احتمال زیاد از پیمان NPT خارج خواهد شد که این اقدام نیز رژیم عدم اشاعه را در منطقه و جهان در عمل بلاموضوع خواهد کرد. در واقع، اگر تاکنون اروپایی‌ها ادعا می‌کردند که از برنامه هسته‌ای ایران نگران هستند، با تضعیف رژیم عدم اشاعه، این نگرانی‌ها به دیگر کشورها نیز تعمیم خواهد یافت. علاوه بر این، افزایش تنش میان ایران و کشورهای غربی، ثبات و امنیت منطقه را بیش از پیش به خطر خواهد انداخت.
به این ترتیب، آنها با یک فضای امنیتی جدید و پیچیده مواجه خواهند شد که آمادگی کافی یا تمایلی برای رویارویی با آن ندارد. به همین خاطر، تنها زمانی به مکانیسم ماشه متوسل خواهند شد که از پشتیبانی امریکا مطمئن باشند و این آمادگی را نیز داشته باشند که وارد یک بازی پُر ریسک شوند. به بیان دیگر، اگر امریکا – به دلیل احتمال دستیابی به یک توافق یا پیشرفت در مذاکرات با ایران – چنین مجوزی را صادر نکند، آنها  به‌صورت مستقل اقدام نخواهند کرد.

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *