معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان گفت: مردم ماهی قرمز شب عید را از مراکز معتبر، بهداشتی و تحت نظارت دامپزشکی تهیه کنند.
به گزارش گفتارنو به نقل از روابط عمومی دامپزشکی کرمان، صدیقه کاظمینیا با بیان اینکه بیماری مشترک بین انسان و ماهی گزارش نشده است، اظهارداشت: توصیههای بهداشتی در خصوص ماهی قرمز صرفاً به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی میباشد.
وی افزود: بیش از 59 اکیپ نظارتی دامپزشکی در این ایام به صورت مستمر در سطح استان کرمان در حال فعالیت میباشند و بر تمامی فروشگاههای عرضه ماهی قرمز نظارت دارند و با متخلفان برخورد قاطعانه میشود.
کاظمینیا تصریح کرد: برای انتخاب ماهی قرمز لازم است که یک ماهی قرمز دارای تحرک مناسب، پولکهای سالم و فاقد هرگونه ضایعه از قبیل زخم و… باشد و بالههای شنای ماهی نیز باید قائم و دُم آن کشیده باشد و از تحرک لازم نیز برخوردار باشد ضمن اینکه بدن ماهی سالم بدون هیچ گونه برآمدگی و چشمهای ماهی بیرون زدگی و یا تورفتگی ندارد.
این مقام مسئول افزود: احتمال بروز بیماریهای پوستی از طریق تماس با ماهیهای زینتی وجود دارد که میتوان با اقدامات پیشگیرانه مانع از بروز این بیماریها شد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان افزود: در هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری شود و در صورت تماس با ماهی و یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضد عفونی کنندههای مناسب اقدام گردد.
وی گفت: استفاده از دستکش به ویژه برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیها و عدم تماس دست به چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریوم یا ظرف نگهداری ماهی از بروز بیماریهای احتمالی قابل انتقال به انسان جلوگیری مینماید.
کاظمینیا ادامه داد: مکانی که ماهی در آن نگهداری میشود بسیار حائز اهمیت است و توصیه میشود ماهیها حتیالامکان در آکواریومها با رعایت شرایط بهداشتی نگهداری شوند.
وی افزود: ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد و میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر میباشد.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمان نیز در خصوص آب ماهی قرمز گفت: اگر از آب شرب شهری برای نگهداری ماهی قرمز استفاده میشود باید جهت کلرزدایی، آب مورد استفاده را ۲۴ ساعت در هوای آزاد قرارداده تا کلر موجود در آب از بین برود، ضمن اینکه برای مراقبت و افزایش طول عمر ماهیهای قرمز عید نوروز آنها را در تنگ بزرگ و مناسب (جهت تبادل اکسیژن با محیط) نگهداری نمایند.
نجمه حاج علیزاده افزود: به منظور تعویض آب هر بار 25 درصد کل آب تعویض شود و از تعویض یکباره کل آب خودداری شود، ضمن اینکه در هنگام تعویض آب و … نیازی به دستکاری ماهی نمیباشد اما در صورت لزوم و به خصوص در افرادی با سابقه بیماری و یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
وی در خصوص نگهداری ماهی قرمز گفت: پس از خرید و انتقال ماهی قرمز به منزل، بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام نموده و ماهیها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند، ضمن اینکه ظروف حمل یکبار مصرف در کیسه زباله سربسته قرار گیرد و آب حمل و آب تعویضی ماهی مستقیماً در شبکه فاضلاب تخلیه شود و از ریختن آن در معابر عمومی خوداری شود.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان افزود: از قراردادن آکواریومها و یا تنگهای ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه یا داخل آشپزخانه و داخل یخچال خودداری شود.
وی گفت: عرضه هرگونه خزندگان، دوزیستان و حلزونها مانند مار آبی، سمندر، لاکپشت گوش قرمز و حلزون سیبی غیر مجاز میباشد.
حاج علیزاده افزود: لاکپشت سنگاپوری یا مینیاتوری (گوش قرمز) جزء گونههای مهاجم و مخرب میباشد که به صورت غیر قانونی وارد کشور میشود و به عنوان مخزن بیماری باکتریایی سالمونلوز سبب گاستروانتریت در انسان میگردد و اثرات منفی زیست محیط برای منابع آبی کشور دارد.
وی از شهروندان خواست پس از پایان ایام نوروز از رها سازی ماهیان قرمز در منابع آبی آزاد همچون جویبارها و رودخانهها و دریاچهها به طور جدی خوداری کنند، زیرا میتواند مشکلات بهداشتی و زیست محیطی جدی را پدید آورد و برای رهاسازی ماهی میتوان از مکانهایی که توسط شهرداری شهرستان تعیین میشود استفاده نمود.
source