سیدعباس صالحی در این جلسه گفت: شرایط فنآورانه نوظهور و نیز سیاستهای حج کشور عربستان به سمتی میرود که اگر برای آن تدبیری اندیشیده نشود و خود را برای آن آماده نکنیم دچار مشکل خواهیم شد؛ به همین دلیل میتوان گفت سازمان حج و زیارت در پیچی تاریخی قرار دارد؛ یا تدبیر صحیحی اتخاذ میکنیم و در صحنه میمانیم یا دچار مشکلات خیلی جدی میشویم.
وی با اشاره به نوع نگاه عربستان به مسئله حج، گردشگری زیارت، خصوصیسازی و مسائل فنآورانه، افزود: فقدان نگاه راهبردی که علاوه بر رصد شرایط حاضر، آینده را نیز مدنظر قرار میدهد، موجب عقبماندگی خواهد شد؛ البته مسائل روزمره اهمیت دارد ولی به قدری زیاد است که گاه موجبات غفلت از نگاه راهبردی را فراهم میآورد، از اینرو به دلیل اهمیت شرایط یادشده، نظام عملکردی سازمان باید از مسائل روزمره به سمت مسائل راهبردی تغییر ریل دهد و موضوعات و مناسبات جدیدی تعریف شود.
صالحی تصریح کرد: در این زمینه دغدغه جدی دارم و اگر الان کاری از پیش نبریم با مشکلات جدی در آینده مواجه میشویم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جایگاه مسئله زیارت در سازمان حج و زیارت بیان کرد: سازمان حج و زیارت عملاً به سازمان حج تبدیل شده است و در مورد زیارت نتوانسته آنگونه که شایسته است اهداف را محقق کند؛ گویی بخش زیارت مورد غفلت واقع شده و برای برطرف کردن این معضل باید نسبت مناسبی بین مساله حج و مسئله زیارت برقرار شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر توجه به شبکه ارتباطی برای تقویت نظام حکمرانی در این حوزه، تاکید کرد: متأسفانه از ظرفیت کامل شبکههای ارتباطیِ موجود استفاده نمیکنیم. افرادی که در حج ثبت نام کردهاند یا سالیان گذشته حاجی شدهاند، تعداد قابل توجهی هستند. به همین دلیل سازمان حج و زیارت میتواند از نظام ارتباطی گستردهای با استفاده از کسانی که پیش از این حاجی شدهاند و کسانی که قصد عزیمت به سرزمین وحی را دارند بهره ببرد. بر این اساس میتوان به این لشکر عظیم به عنوان جامعه بزرگ شبکهای اندیشید.
صالحی با بیان اینکه باید نظام ارتباطی برای معرفت افزایی و افزایش روح معنوی و … داشته باشیم، تصریح کرد: باید از این ظرفیت برای ایجاد یک نظام ارتباطی فعال بهره برد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ظرفیتهای مراسم حج در حوزه دیپلماسی عمومی نیز گفت: نتوانستهایم دیپلماسی حج را به راهبردی قابل توجه تبدیل کنیم؛ ایام حج میلیونها نفر در سرزمین وحی حاضر میشوند که زائران میتوانند از این فرصت برای تغییر تصویر ایران بهره ببرند و تأثیر اقدامات رسانههای غربی را کمرنگ کنند.
وی با تاکید بر اینکه باید برای دیپلماسی حج تصویر جدیدی ایجاد کنیم، افزود: هدفمان این نیست که دیگران را شبیه خودمان کنیم اما میتوانیم از جامعه ایرانی شبههزدایی کنیم؛ البته به روشی که برای کشور میزبان هم حساسیتزا نباشد و مطابق با عرف و قوانین آنان مقبول باشد.
صالحی در ادامه به یکی دیگر از معضلاتی که باید به آن توجه بیشتری شود، اشاره کرد و گفت: فعالیت روزمره در ادارات میتواند به شغل و یا عادت تبدیل شود و این مسئله برای سازمانهایی مثل حج و زیارت که اهداف متعالی دارند، مخاطره جدی محسوب میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اینکه کاری کنیم تا کارگزاران، نگاه خدمت به زائر داشته باشند نه صرفاً شغلی روزانه و یا عادت تکراری، نیازمند راهبرد و ایده است و برای تحقق این امر باید به طور پیوسته به افراد تلنگر زده شود. اگر عوامل ستادی و کارکنان کاروان اعم از مدیر کاروان، خدمه کاروان و…، با نگاه معنوی به حجاج خدمترسانی کنند بر حاجیان نیز اثرگذار است.
در این دیدار، رئیس و معاونان سازمان حج توضیحاتی درباره عملیات و اقدامات حج ۱۴۰۴ ارائه و در مورد آن گفتگو کردند.
انتقال زائران از ایران به عربستان، مساله ارز، خدماتی که قرار است در سرزمین وحی به حجاج ارائه شود، نظارت بر کاروانها و علاوه بر آن سفر عتبات و زیارت اربعین از جمله مسائل مورد بحث در این جلسه بود.
انتهای پیام/
source