آرمان امروز : در حالی که موعد ازسرگیری مذاکرات سیاسی بسر میآید بازارهای مالی ایران هر یک واکنش متفاوتی از خود نشان دادهاند. بازار ارز و طلا با رفتاری محتاطانه و آرام، نشانههایی از انتظار و احتیاط را به نمایش گذاشتند؛ نه از جهش خبری بود و نه از افت شدید. اما در مقابل، بورس تهران در روز چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ با رنگ غالب قرمز و عقبنشینی شاخص کل، سیگنال متفاوتی را مخابره کرد.
شاخص کل بورس با ریزش ۵۳ هزار و ۹۸۰ واحدی، معادل ۱.۷ درصد پایین آمد و به سطح سه میلیون و ۱۱۵ هزار و ۵۲۳ واحد رسید. شاخص هموزن نیز نزولی بود و با ریزش ۱۱ هزار و ۸۸۷ واحدی، معادل ۱.۲۳ درصد کاهش یافت و به سطح ۹۵۳ هزار و ۹۲۰ واحد رسید. شاخص کل فرابورس هم در روز ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴، ریزش ۲۴۴ واحدی را تجربه کرد و با کاهش ۰.۸۹ درصدی در ارتفاع ۲۷ هزار و ۲۹۶ واحدی قرار گرفت. این رفتار متضاد در حالی رخ داد که در هفتههای اخیر بازار سرمایه تلاش کرده بود بخشی از ریزشهای قبلی خود را جبران کند، اما بهنظر میرسد با نزدیک شدن به فضای سیاسی مبهم بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح دهند بار دیگر در موقعیت انتظار یا حتی خروج قرار بگیرند.
اظهارات سردبیر شبکه CNN مبنی بر اینکه تیم فنی در مذاکرات روز یکشنبه عمان حضور نخواهد داشت و از سوی دیگر، تأکید مذاکرهکننده ارشد آمریکا بر اینکه «برنامه غنیسازی ایران، خط قرمز است»، خوشبینی نسبت به دور چهارم مذاکرات را پرتنش و مبهم کرده است. در چنین فضایی، بورس بهعنوان بازاری که پیشتر نسبت به تحولات غیراقتصادی واکنش نشان میدهد، امروز شاهد افت دستهجمعی نمادها، کاهش ارزش معاملات و خروج بخشی از سرمایه حقیقی بود. به نظر میرسد فعالان بازار، تا روشن شدن نتیجه گفتوگوها، ترجیح میدهند در موقعیت تماشا باقی بمانند.
حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه چرا بازار یک روز پیش از آغاز مذاکرات قرمز شد؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «مهمترین متغیر اثرگذار بازار سرمایه، مذاکرات است. هر خبری که از طرفین مذاکرهکننده بیرون میآید روی روند بازار اثر میگذارد. واقعیت این است که تیم مذاکرهکننده ارشد آمریکا موضع سختی گرفتند و طرف ایرانی هم بازخورد تلطیف کنندهای نداشته است؛ بنابراین خوشبینی نسبت به دور چهارم کمرنگتر شده است.»
همچنین در روز شنبه شاهد روند رنجی در بازار ارز و سکه بودیم. در روز جمعه خبر از سرگیری دور چهارم مذاکره ایران و آمریکا در روز یکشنبه مخابره شد و با این خبر قیمتها در پشت خط کاهشی دنبال شدند، قیمت دلار هرات به کانال ۸۱ هزار تومان افتاد و قیمت تتر تا کانال ۸۰ هزار تومان پایین آمد. اما در ادامه با مواضع ویتکاف، نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه در آستانه دور چهارم مذاکرات قیمتها نوسانی شدند. ویتکاف با خط و نشان کشیدن گفته اگر مذاکرات یکشنبه آینده با ایران نتیجهبخش نباشد، ادامه نخواهند یافت و باید مسیر دیگری را در پیش بگیریم. بازار بین مواضع ویتکاف و دور چهارم مذاکره بر سر دو راهی قرار گرفت و نوسان رنجی در روز شنبه داشت. به عقیده معاملهگران، بازار بعد از اتمام دور چهارم مذاکرات نوسانی میشود و روز شنبه، آرامش قبل از طوفان است.آنها با استناد به نوسان قیمتها بعد از هر دور مذاکره معتقدند که در این دور با توجه به رفتار قیمت در کف، شدت بیشتری میتواند داشته باشد.
source