Wp Header Logo 1656.png

ریحانه موسوی | شهرآرانیوز؛ تجاوز ناجوانمردانه رژیم صهیونیستی و شهادت جمعی از فرماندهان و دانشمندان و مردم کشورمان از سـویی و عملیات غرورآفرین مردان مقاومت ازسوی دیگر را می‌توان از زوایای مختلف بررسی کرد. به طورحتم فرهنگ و هنر از عرصه‌های مهمی است که می‌تواند با توجه به ابزار‌های مختلف و توان اهالی خلاقش، روحیه میهن پرستی و اتحاد در بین اقشار مختلف در جامعه را تحکیم بخشد.

در این نوشتار با برخی هنرمندان شهرمان درباره نقش هنرمندان در شرایط کنونی گفت‌و‌گو کردیم که در ادامه می‌خوانید.

هنر، زبانی بین المللی برای بیان اتفاقات ملی

هادی حاجتمند، کارگردان و مستندساز سینما و تلویزیون، معتقد است، هر کسی که ایران را دوست دارد، حتما نسبت به این اتفاقات عکس العمل نشان می‌دهد. مگر آنکه فطرت خود را فروخته باشد.

وی هنر را یک زبان بین المللی می‌داند، که بخشی از انسانیت است. این کارگردان ادامه می‌دهد: وقتی اسرائیل در ایران به مجموعه‌های مسکونی حمله می‌کند، زنان و کودکان را می‌کشد و در غزه و لبنان جنایات فراوان انجام می‌دهد، نیاز به تحلیل‌های سیاسی نیست و انسان‌ها به ویژه هنرمندان که دارای روحیه لطیف و حساسی هستند، حتما واکنش نشان می‌دهند.

وی بیان می‌کند: همه دنیا دیدند ما این جنگ را آغاز نکردیم و با تمام قدرت پای میز مذاکره بودیم؛ اما اسرائیل پیش دستی کرد و بسیار راحت گفت ما ترور کردیم. سکوت کردن در این روز‌ها خود تحلیل‌های زیادی می‌خواهد و فرد باید بسیار اهل توجیه باشد که نسبت به این وقایع واکنشی نشان ندهد.

آنچه که من دیدم تمام هنرمندان به این رویداد عکس العمل نشان دادند، آن را محکوم کردند، گفتند پای کار هستند و برای سربازی آماده‌اند. همه حاضریم تا اگر نیاز باشد وسط میدان باشیم و کمک کنیم. من وقتی این خبر را شنیدم علاوه بر اینکه از دست دادن سرداران عزیزمان موجب ناراحتی‌ام شد، اما گفتم اسرائیل خود این اتفاق را شروع کرد و ما مسلمانان سال‌ها منتظر بودیم تا تل آویو و حیفا را بزنند. وقتی غرش موشک‌ها را می‌شنویم حالمان خوب می‌شود.

حاجتمند معتقد است: بخش عمده صدای پدافند‌ها در شهر‌ها را، باید همانند غرش یک شیر به مردم القا کرد، که در حمایت از مردم خود ایستاده است؛ یعنی در حال فراهم کردن امنیت است. وی بیان می‌کند: تا زمانی که اسرائیل در منطقه باشد امنیت به آن بر‌ نمی‌گردد.

او وطن فروشی را به ناموس فروشی تشبیه و بیان می‌کند: این اشخاص روان و جان مردم و شرف خود را به چه قیمتی معامله کرده‌اند. من از یک موضوع خوش حال هستم؛ در زمان پیک پنجم کرونا که شرایط بسیار بد و زندگی مردم مختل شده بود و هیچ کس از خانه بیرون نمی‌رفت. یک روز شاهد حضور بسیجیان بودم که پایگاه زده و به مردم واکسن تزریق می‌کنند. با خود گفتم وقتی بسیج وارد عرصه شود مشکل حل خواهد شد. بیشترین معضل ما در جریانی که اکنون اتفاق افتاده، داخلی و مربوط به حضور نفوذی هاست. وقتی که بسیج و مردم پای کار آمده‌اند و ایست و بازرسی گذاشته‌اند، حتما به فضل خدا این مسئله نیز حل خواهد شد.

استفاده نکردن از ظرفیت‌ها در حوزه هنر و رسانه

مسعود زارعیان، فیلم ساز مشهدی، می‌گوید: وقتی که خبر حمله رژیم غاصب اسرائیل و شهید شدن سرداران و برخی مردم کشور را متوجه شدم، همان حالی به من دست داد که زمان شهادت حاج قاسم سلیمانی تجربه کردم. این افراد سال‌ها برای ما و امنیت این خاک زحمت کشیده‌اند. این‌ها سرباز وطن هستند و هر سربازی که از دست می‌رود، زخمی در بدن ما ایجاد می‌شود و طبیعی است که متأثر شویم. این شوکی بود که به ما وارد شد، اما با فرمایشات رهبر معظم انقلاب زود التیام پیدا کرد و سریعا جایگزین این افراد را تعیین کردند و با در دست گرفتن عملیات، موجب دلگرمی همه مردم شدند.

وی یکی از نماد‌های فهم مشروعیت نظام را حضور مردم پای صندوق‌های رأی می‌داند و می‌افزاید: در انتخابات حدود ۵۰ درصد از واجدان شرایط شرکت کرده بودند و این موضوع شاید نشان دهنده وجود نارضایتی است؛ اما جنگ موجب اتحاد مردم می‌شود. این امر دوباره رقم خورد و همه مردم طرفدار وطن هستند. وطن، مام میهن، خاک و ریشه ماست و در روایات نیز داریم «حب الوطن من الایمان». جز گروهی معدود که بویی از وطن دوستی نبر ده‌اند، بقیه مردم پای وطن ایستاده‌اند، هم صدا شده‌اند و مانند دوران دفاع مقدس همه پشتیبان یکدیگر هستند.

این هنرمند بیان می‌کند: تا فهم درستی از یک مسئله اتفاق نیفتد، نمی‌توانیم برای علاج آن فکری بکنیم؛ در چند سال گذشته نشان دادیم در حوزه رسانه بسیار ضعیف هستیم. سال‌هایی که مدافعان حرم درگیر جنگ در سوریه بودند و شهید شدند، متأسفانه بازوی رسانه‌ای بسیار ضعیف عمل کرد و حضور منسجم، نظام‌مند و سیاست رسانه‌ای درستی نداشتیم.

با این همه ظرفیت که در شهر مشهد و سایر شهر‌های کشور وجود دارد، در حوزه‌های مختلف فیلم سازی و تولید اثر هنری از ظرفیت‌ها به درستی استفاده نشد، در بیان روایت در حوزه رسانه دست پایین را داشتیم و نتوانستیم از ظرفیت‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… بهره برداری درستی بکنیم و درنهایت سوریه از دست رفت. در اتفاقات اخیر لبنان و فلسطین نیز ما همچنان نتوانسته‌ایم یک روایت قهرمانانه با آثار مستند و داستانی داشته باشیم، اکنون هم همین درد را احساس می‌کنیم.

وی می‌افزاید: ما فیلم سازان مشهدی می‌توانیم در دو عرصه حضور جدی داشته باشیم؛ اول در بخش دستاورد‌ها و دوم در حوزه مقاومت مردم، اما نتوانسته‌ایم این کار را انجام دهیم. سابقه، تجربه و کارنامه من مشخص و اثبات شده است، اما هنوز در این خصوص هیچ پیشنهادی از سوی یک ارگان یا نهاد مسئول به من داده نشده است.

زارعیان در پایان بیان می‌کند: امیدواریم این سیاست به نوعی شکل بگیرد و تصمیم گیری درستی انجام شود، تا دوستان حوزه رسانه هم مداخله جدی داشته باشند و بتوانند آثار درخوری را تولید کنند.

روشنگری با آثار هنری، کمترین وظیفه یک هنرمند است

مجتبی ذبیحی، هنرمند عرصه موسیقی و سرود نیز بخش زیادی از این اتفاق را جنگ رسانه‌ای دانسته و مـــی گویـــــــــد: هنر در این زمینــــــه‌ می‌توانـــد بسیــــــار کمک کننده باشد؛ بدین جهت ما سعی کردیم فضا را خالی نکنیم و یک گروه هزار نفره داشتیم که قرار بود برای عید غدیر اجرا داشته باشند، اما به سرعت کار را تغییر دادیم و براساس اتفاقاتی که رخ داد و فضای روز، سرودی را با اعضای گروه تمرین کردیم.

احساس می‌کنیم کمترین نقشی که می‌توانیم داشته باشیم، این است که با آثار خود روشنگری کنیم و روحیه بدهیم و اکنون هم در تلاش هستیم تا سرودی را با همین فضا در حمایت از اقدامات رزمندگان تولید کنیم.

وی ادامه می‌دهد: افرادی که در حمله اسرائیل به کشورمان از دست دادیم سرمایه‌های مهمی بودند؛ اما در شرایط فعلی ترجیح دادیم برای کسانی که در حال دفاع از کشور هستند، سرود‌های روحیه ساز تهیه کنیم. بخشی از آن هم نشان دادن چهره اسرائیل است تا همه او را بشناسند و تصاویری را انتخاب می‌کنیم تا بتوانیم دروغ‌های آن را نشان دهیم.

ما سعی می‌کنیم راه خود را از وطن فروشان جدا کنم و اخبار دروغ را منتشر نکنیم، زیرا برخی احساس می‌کنند هنرمندان به دلیل مشکلاتی که در چند سال گذشته وجود داشته حسی به میهن ندارند، اما این گونه نیست. هنرمندان زیادی در فضای مجازی در حال فعالیت هستند و با یکدیگر نیز تعامل دارند تا بتوانند نقش خود را هرچند کوچک ایفا کنند. سرود یکی از رشته‌هایی است که همه در آن انقلابی هستند و هنرمندان آن باید در این میدان نیز کمک کنند و از میهن و رزمندگان حمایت کنند.

همدلی بین مردم، سوژه خلق آثار هنری

محسن اسدی، نقاش و کاریکاتوریست مشهدی نیز این اتفاق را شوکه کننده توصیف می‌کند و توضیح می‌دهد: بعد از این تجاوز رژیم صهیونیستی به این فکر افتادیم که وظیفه ما نسبت به این مسئله چیست؟ هرکدام از ما وظیفه داریم کاری که بلدیم انجام دهیم و در صحنه باشیم. هنرمندان باید واقعیت‌ها را نشان دهند و در کنار آن به مردم امید را تزریق کنند، تا ترس، دو دستگی و ناآرامی ایجاد نشود و هرآنچه که به صلاح مردم و مملکت است را انجام دهیم.

وی ابراز می‌کند: حدود شش سال است از فضای کاریکاتور دور شدم و بیشتر نقاشی می‌کشم. اما اکنون فکر می‌کنم قلمم را به سمت کاریکاتور ببرم و آثاری تولید کنم؛ زیرا هنر‌هایی مثل کاریکاتور تأثیرگذار‌تر بوده، ارتباط بهتری با مردم برقرار کرده و گاهی اوقات مسائل ترسناک را به طنز تبدیل می‌کند.

اسدی در بخش دیگری از صحبت‌های خود هنر را منظر زیبایی شناسی برای مردم و آرامش بخش دانسته و از نظر آگاهی بخشی هم دارای کارکرد تلقی می‌کند. او در این بار توضیح می‌دهد: شاید خواندن یک متن طولانی از حوصله مردم خارج باشد، اما یک تصویر کوتاه، موجز و تأثیر گذار شاید بتواند ایده‌ای در ذهن آن‌ها هم شکل دهد. این روز‌ها همدلی بین مردم بیشتر به چشم می‌آید و فرصتی تا هنرمندان آن را به تصویر بکشند. در این چند روز مشخص شد خائنان وطن از صهیونیست‌ها بدتر هستند. برخی در این شرایط سودجویی و گران فروشی می‌کنند. از سوی دیگر بسیاری از مردم و هنرمندان در حال حمایت از یکدیگر هستند. اینجا نیز هنر می‌تواند تأثیر گذار و کمک کننده باشد.

وی ادامه می‌دهد: تاریخ کشور ما نشان می‌دهد که هر زمان دچار بحران شده است، اهالی فرهنگ و هنر باخلق آثارشان کنار مردمشان بودند.

پیشنهاد می‌کنم هنرمندان امروز نیز، به مردم امید و روحیه بدهند. اسدی در پایان می‌گوید: ما تصمیم گرفتیم به صورت گروهی با حضور خوشنویسان، گرافیست ها، شاعران و… آثاری را تولید کنیم، تا قابلیت انتشار در فضای مجازی را داشته باشد.

source

einiat.ir

توسط einiat.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *