آرمان امروز_گروه اقتصادی: در پی توافق آتشبس میان ایران و اسرائیل، تحلیل اقتصادی سعید لیلاز، عضو شورای مرکزی مرکز حزب کارگزاران سازندگی، در گفتوگو با ایرنا منتشر شد که رویکردی برای گفتمان و سیاستگذاری اقتصاد ایران در دوران صلح را تشریح میکند.
سعید لیلاز تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران را بخشی از یک جنگ فراگیر بلوک غرب متشکل از اسرائیل، آمریکا و ناتو علیه جمهوری اسلامی دانست. او تاکید کرد آسیبدیدگی کشور اکنون فرصتی تاریخی برای آشتی ملی فراهم آورده است؛ فرصتی که بر پایه وفاق مردم و دولت، نباید از دست برود.
بود و نبود تحریم، به گفته لیلاز، تنها بخش کوچکی از مشکلات اقتصادی ایران را تشکیل میدهد؛ مشکلات ساختاری، فساد و ناکارآمدی، عوامل اصلی نابهسامانیهای اقتصادی هستند. تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد بازگشت واقعی به مردم، مشارکت عمومی و تقویت اعتماد ملی، شرط لازم برای تقویت اقتصاد کشور است.
بروکراسی اداری، فساد گسترده و نبود سازوکار دقیق برای حمایت از سرمایهگذاری خصوصی، سه مانع اصلی محسوب میشوند که عبور از آنها ضروری است. او بر مقابله با این ناکارآمدیها تاکید کرد و راه پیشرفت را بازسازی اجتماعی و اقتصادی از بالا بردن شفافیت عنوان کرد . سعید لیلاز معتقد است خسارتهایی که طی جنگ متحمل شدیم، به مراتب کمتر از ضررهای دشمن بودهاند. هزینه روزانه استفاده از جنگندههای پیشرفتهای چون F-35 برای اسرائیل بالا بوده و خسارتهایشان در بازسازی تاسیسات داخلی کشور ما قابل جبران است. این تحلیلگر اقتصادی معتقد است حوزههایی مانند ماشینآلات، زیرساخت حملونقل و کشاورزی توانایی تولید داخلی کافی دارند.
برنامههایی چون تولید هواپیما، ساخت آزادراه، از جمله آنچه لیلاز نام برد، میتوانند بدون اتکای به سرمایه خارجی و با تکیه بر نیروی داخلی و مشارکت مردم در کوتاهمدت اجرایی شوند. بهرهگیری از ظرفیتهای صنعت داخلی و توجه به کشاورزی مدرن و مصرف بهینه آب، با مدیریت درست میتواند نتایج ملموس در بهبود زندگی میلیونها ایرانی به همراه داشته باشد.
لیلاز تاکید کرد برای تقویت اقتصاد کشور باید وفاق ملی حفظ شود. او خواستار ارتباط مستقیم مردم با ساختار حکمرانی شد و خواستار سیستمی شد که صدای واقعی اقشار مختلف را منعکس کند—نه رسانههایی که فقط در زمان بحران یک بخش از واقعیت را پخش میکنند . مطالبات او ساده ولی بنیادین بودند: مبارزه با بروکراسی بیمارگونه، رهایی از فساد، مقابله با ناکارآمدی، احترام به مالکیت خصوصی و اهتمام ریشهای به مشارکت اقشار متوسط جامعه. اینها پیشنیازهایی است که او میگوید بدون آن عملاً نمیتوان حتی یک پروژه مولد را به سرانجام رساند.
در مجموع، لیلاز آتشبس اخیر را لحظهای تاریخی میبیند که اگر با پشتیبانی نخبگان اقتصادی و سیاسی، و با مدیریت صحت و شفاف همراه باشد، میتواند مسیر کشور را به سمت توسعه مولد، عدالت اجتماعی و اقتدار ملی تغییر دهد. تنها شرط تحقق این مسیر، قرار گرفتن «مردم در کانون حکمرانی» است.
source