سرمایه اجتماعی فرد به فرد به روابط دوستانه، خانوادگی و همسایگی اشاره دارد که بر اساس اعتماد متقابل و همکاری شکل میگیرد. به عنوان مثال، کمک به یکدیگر در مواقع ضروری، حمایت عاطفی، و مشارکت در فعالیتهای جمعی از مصادیق سرمایه اجتماعی فرد به فرد است.
سرمایه اجتماعیِ فرد به نهاد به روابط بین افراد و نهادهای غیردولتی مانند سازمانهای مردمنهاد، انجمنها، و باشگاهها اشاره دارد.اعتماد به این نهادها و مشارکت در فعالیتهای آنها از مصادیق این نوع سرمایه اجتماعی است. به عنوان مثال، عضویت در یک انجمن خیریه و کمک به فعالیتهای آن، یا اعتماد به یک سازمان مردمنهاد و حمایت از آن، نمونههایی از سرمایه اجتماعی فرد به نهاد هستند.
سرمایه اجتماعی فرد به دولت به روابط بین افراد و دولت و نهادهای دولتی اشاره دارد. اعتماد به دولت، مشارکت در انتخابات، و پایبندی به قوانین از مصادیق این نوع سرمایه اجتماعی است. به عنوان مثال، پرداخت به موقع مالیات، شرکت در نظرسنجیهای دولتی و مشارکت در برنامههای توسعهای که توسط دولت اجرا میشود، از نمونههای سرمایه اجتماعی فرد به دولت هستند.
در کنار این سه نوع سرمایه اجتماعی که عمدتاً کارکرد داخلی و درون سیستمی دارد، می توان به نوع چهارم سرمایه اجتماعی تحت عنوان سرمایه اجتماعی جهانی اشاره کرد که به مجموعهای از روابط، هنجارها، اعتماد و شبکههای اجتماعی اشاره دارد که در سطح جهانی وجود دارند و میتوانند به توسعه و همکاری بین کشورها و جوامع، ایجاد صلح و حل تعارضات بینالمللی کمک کنند. این مفهوم شامل اعتماد متقابل بین ملتها، همکاریهای بینالمللی، شبکههای ارتباطی و تبادل اطلاعات و دانش در سطح جهانی است.
عناصر کلیدی سرمایه اجتماعی جهانی
اعتماد: اعتماد متقابل بین کشورها و جوامع مختلف، یک عنصر حیاتی برای همکاریهای بینالمللی است. این اعتماد میتواند در زمینههای مختلفی مانند تجارت، سرمایهگذاری، تبادل دانش و همکاریهای امنیتی شکل بگیرد.
شبکههای اجتماعی: شبکههای اجتماعی جهانی، ارتباطات و تعاملات بین افراد، سازمانها و دولتها را در سطح بینالمللی تسهیل میکنند. این شبکهها میتوانند به اشتراکگذاری اطلاعات، ترویج ایدهها و همکاریهای چندجانبه کمک کنند.
هنجارها: هنجارهای مشترک بین کشورها و جوامع مختلف، مانند احترام به حقوق بشر، صلح و امنیت، میتواند به ایجاد ثبات و همکاری در سطح جهانی کمک کند.
همکاریهای بینالمللی: سرمایه اجتماعی جهانی، همکاریهای بینالمللی در زمینههای مختلف مانند توسعه پایدار، مبارزه با تغییرات آب و هوایی، بهداشت جهانی و مبارزه با فقر را تسهیل میکند.
در ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، رژیم صهیونی حملات گستردهای را با عنوان« خیزش شیر» به تأسیسات کلیدی نظامی و هستهای ایران آغاز و شماری از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان هستهای و سیاستمداران ایران را ترور کرد و به سامانههای پدافند هوایی آسیب رساند یا آنها را تخریب کردند. ایران در پاسخ با واکنش سریع و موثر، موشکهایی را به سوی پایگاههای نظامی و شهرهای اسرائیل شلیک کرد و خسارات داخلی بیسابقهای به زیرساختهای نظامی، امنیتی و صنعتی این رژیم وارد ساخت. در پایان دوازده روز جنگ تحمیلی، رژیم صهیونی خواسته خود را که در کلام دونالد ترامپ جاری شد، مطرح ساخت: توقف یک طرفه تهاجم؛ که مورد پذیرش ایران نیز قرار گرفت.
با توجه به این که ایران آغازگر این تهاجم نبود و ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران بارها توسط بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تاکید قرار گرفته است، رژیم صهیونی با نادیده گرفتن تمام قواعد وهنجارهای بین المللی، به نیابت از ایالات متحده تهاجم خود را به ایران آغاز کرد. افکار عمومی و بیدار جهان به خوبی به خاطر دارد که ایران هیچگاه در طول تاریخ به ویژه بعد از وقوع انقلاب اسلامی ایران نه تنها آغازگر جنگی نبوده بلکه هیچ تهدیدی علیه هیچ کشوری مطرح نکرده است. همین امر دستمایه حمایت اکثر مردم جهان از ایران در قالب تظاهرات اعتراضی، انتشار عکس، کلیپ، تولید موزیک، انتشار مقاله، سخنرانی و … شده است.
حمایت جهانی از ایران
1-حمایتهای هنری از ایران
بروز و ظهور مردم دنیا به پیام و متن و سخنرانی خلاصه نشد و در این مدت به صورت خودجوش، آثار هنری گوناگونی در حمایت از ایران منتشر شد که برخی از آن ها بازدید میلیونی داشت. به عنوان مثال می توان به آهنگ «Boom Boom Tel Aviv» که توسط لوکاس گیج، شهروند ایتالیایی-آمریکایی ساخته و وایرال شد و در کمتر از ۲۴ ساعت به بالای ۵۵۰ میلیون بازدید رسید، اشاره کرد. همچنین آهنگ گروه چینی Innokids در ستایش حملات ایران علیه اسرائیل با نام «آتشبازی بر فراز اسرائیل» منتشر و پر بازدید شد.
2-تظاهرات و اعتراضات حمایتی از ایران در جهان
2-1- آمریکا
گروههایی از فعالان صلح و ضدجنگ در حدود ۴۰ شهر آمریکا روز چهارشنبه (برابر با ۱۸ ژوئن و ۲۸ خرداد ماه) را به عنوان «روز ملی اعتراض» انتخاب کرده از مقابل کاخ سفید در واشنگتن دی سی تا نیویورک و در سراسر آمریکا تجمعاتی با عنوان «نه به جنگ با ایران» و «دست از سر ایران بردارید» برگزار کردند. در میان تظاهرکنندگان علاوه بر فعالان ضدجنگ از میان گروههای مختلف مردم آمریکا، تعداد زیادی از ایرانیتبارهای آمریکایی نیز حضور داشتند که مخالفت خود را علیه اقدام تجاوزکارانه رژیم اسرائیل اعلام کردند. علاوه براین طبق نظرسنجیهای مختلف در آمریکا، اکثریت مردم آمریکا خواستار اجتناب دولت ترامپ از ورود احتمالی به جنگ اسرائیل علیه ایران هستند.
2-2- انگلیس
سه نهاد مهم حقوق بشری و ضدجنگ در انگلیس شامل «ائتلاف توقف جنگ(که با بیش از یک میلیون عضو، بزرگترین پویش مخالف جنگ در انگلیس بهشمار میرود)»، «اتحادیه ملی آموزگاران» و «پویش خلع سلاح هستهای» با صدور بیانیههایی، حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم کرده و خواستار توقف فوری تجاوزات و کاهش تنشها شدند.
2-3- اتریش
گروهی از مردم و فعالان صلح در وین پایتخت اتریش با شرکت در یک گردهمایی خواستار شکستن سکوت مجامع بین المللی علیه تهاجم نظامی رژیم اسرائیل علیه ایران شدند.
2-4- پاکستان
مسلمانان پاکستان نیز همگام با دولتمردان و رهبران سیاسی این کشور در محکومیت حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران به خیابانها آمده و ضمن همبستگی با ایران علیه اسرائیل و حامیانش شعار سردادند.
2-5-عراق
همزمان با برگزاری تظاهرات در حمایت از مردم ایران علیه تهاجم رژیم صهیونیستی در سایر نقاط جهان، دهها هزار نفر از مردم عراق نیز در پی فراخوان مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق تظاهرات گستردهای را پس از اقامه نماز جمعه در شهرک صدر بغداد برگزار کرده و شعارهایی علیه ایالات متحده و رژیم صهیونیستی سردادند.
2-6- یمن
مردم یمن با شرکت در تظاهرات گسترده در میدان استان صعده، حمایت خود را از ایران و غزه در برابر جنایات رژیم صهیونیستی و آمریکا اعلام کردند. شرکتکنندگان در این تظاهرات گسترده، شعارهای متعددی در محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه ایران و غزه سردادند.
2-7-لبنان
تعداد زیادی از مردم لبنان نیز علیه تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران در بیروت راهپیمایی برگزار کردند.
2-8- سازمان همکاری اسلامی
سازمان همکاری اسلامی که ۵۷ کشور مسلمان عضو آن هستند، نیز در روزهای اخیر با صدور بیانیه شدیداللحنی «تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرد». در این بیانیه کشورهای عضو این سازمان ضمن اعلام همبستگی کامل با ملت و دولت ایران، خواستار محکومیت بینالمللی این اقدامات و پاسخگویی رژیم اشغالگر قدس شدند.
2-9- ترکیه
در استانبول نیز تجمعکنندگان با شعار «ما همه ایرانی هستیم» حمایت خود را از ایران اعلام کردند.
2-10-برزیل
شهر سائوپائولو و شماری از شهرهای بزرگ برزیل شاهد حضور تجمع گسترده مردم این کشور علیه نسلکشی در فلسطین و حملات رژیم صهیونیستی علیه ایران بود. حزب کارگران برزیل (PT ) نیز به تازگی با صدور بیانیهای رسمی حملات تروریستی و تجاوزهای اخیر رژیم صهیونیستی علیه ایران را قاطعانه محکوم و نخست وزیر این رژیم را به اقدامات خارج از قوانین بینالمللی متهم کرد.
افزون بر موارد بالا، ده ها چهره سیاسی، نظامی، هنری، رسانهای، اقتصادی و… از جمهوری اسلامی ایران و حقوق آن دفاع و حمایت کرده اند. همه اینها نشان از یک سرمایه اجتماعی جهانی بزرگ برای ایران دارد.
نتیجه
هنجارهای مشترک شکل گرفته در کشورها و جوامع مختلف در حمایت از ایران مانند احترام به حقوق بشر، صلح و امنیت پس از تهاجم رژیم صهیونی و تحمیل جنگ 12 روزه، برای نخستین بار در گستره جهانی به شکل استثنایی نمود و ظهور یافته است.
بهرههای ایران از سرمایه اجتماعی جهانی:
1-سرمایه اجتماعی جهانی ایران می تواند بیانی برای حقانیت جمهوری اسلامی در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای باشد.
2-جمهوری اسلامی می تواند استانداردهای دوگانه کشورهای حامی رژیم صهیونی را در مواجهه با ایران آشکار سازد.
3- جمهوری اسلامی میتواند چهره استعمار نو، وضع نخستین هابزی و قانون جنگل حاکم بر نظام بینالملل را نشان دهد.
4- این سرمایه اجتماعی جهانی می تواند ظرفیتی برای ارائه چهره واقعی، رفتار هنجارشکن، مخالف حقوق بینالملل و صلح جهانی و تروریستی رژیم صهیونیستی نزد افکار عمومی جهان باشد.
5- ایران میتواند از این ظرفیت برای تضعیف هرچه بیشتر توان اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک رژیم صهیونی در جهان استفاده نماید.
6-جمهوری اسلامی ایران میتواند از این ظرفیت برای تسهیل مذاکرات و همکاریهای دیپلماتیک استفاده نماید.
7- جمهوری اسلامی ایران میتواند از این سرمایه اجتماعی به اشتراکگذاری اطلاعات درست در برابر سیاه نمایی رسانههای همسو با رژیم صهیونی، ترویج ایدهها و همکاریهای چندجانبه کمک کنند.
8- این ظرفیت ایجاد شده می تواند فرصتی برای گسترش ارتباطات با نهادهای مدنی، حقوقی و سیاسی کشورها باشد تا آنها «صداهای» ایران در مجامع مختلف در برابر امپریالیسم خبری حامی رژیم صهیونی باشند.
نویسنده: کیانوش کیاکجوری
انتهای پیام/
source