وزیر میراث فرهنگی در پاسخ به خبرنگار «آرمان امروز» مطرح کرد:
آرمان امروز- رها معیری: ملت ایران در طول تاریخ با همه مشکلاتشان و در برابر دشمن خارجی، بر سر یک واژه همیشه متحد هستند؛ «ایران». با این حال در طول یک ماه اخیر این نام را در کنار واژهگانی همچون «وطن» و «میهن دوستی» با آغاز جنگ ۱۲ روزه، بیشتر شنیدیم. اما منظور از ایران چیست؟ از دید بسیاری از شهروندان، ایران یعنی حافظیه، یعنی پاسارگاد و تخت جمشید. ایران یعنی مسجد امام (ره) اصفهان، وطن یعنی خلیج تا ابد فارس، ایران بدون شاهنامه و بوستان و گلستان، تنوع مذاهب و قومیت ها یعنی یک مرز خاکی بی روح. موضوعی سال ها با کج رویها و کج اندیشی ها، منکر آن شدیم یا فراموش کردیم که «وطن یعنی گذشته، حال، فردا تمام سهم یک ملت ز دنیا/ وطن یعنی رهایی ز آتش و خون خروش کاوه و خشم فریدون»، همان طور که در گزارش دیروز این صفحه با عنوان « بازگشت به «میهن دوستی»» اشاره شد، صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس با تاکید بر اینکه روزهای سخت هنوز تمام نشده است، تداوم همبستگی اجتماعی را در گروی رعایت ۵ اصل دانست: «استمرار ملیگرایی و میهندوستی»، «جذب حداکثری همه علاقهمندان ایران»، «تجدید نظر در تنگنظریهای سلیقهای و قانونی»، «بازنگری در شیوه اداره رسانه ملی»، «طرد قاطع تفرقهسازان.»
تعلق به ایران فرهنگی و فرهنگ ایرانی
این موضوعات را با سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که از چهره های شاخص فرهنگی در طول چند دهه اخیر هم است، در میان گذاشتیم. او که در طی سال ها بر نام مقدس و پاک «ایران» و دلبستگی و میهن دوستی در یادداشت ها، سخرانی ها و مصاحبه ها تاکید داشته، حالا وزارتخانه متبوعش چه برنامه هایی برای افزایش حس تعلق و میهن دوستی بیشتر با توجه به اینکه وزارت میراث فرهنگی و گردشگری متولی بسیاری از فرهنگها و میراث ملموس و ناملموس ایرانی است، دارد. وی در پاسخ به این سوال خبرنگار «آرمان امروز» می گوید: «ما در یکسال اخیر که وزارت میراث فرهنگی و گردشگری را تحویل گرفتیم، بیشترین کلید واژه ای که در موضوعات مختلف استفاده کردیم، کلیدواژه «ایران» است. ایران فرهنگی و فرهنگ ایرانی بیشترین موضوعاتی است که ما برروی آن کار کردیم و این اقدامات مبتنی بر احساسات نبود. چرا ما به این کلیدواژه تاکید داشتیم؟ جامعه زمانی دچار رانش از کشور می شود، که دلبستگی و وابستگی آن به سرزمینی که در آن به دنیا آمده و زیست کرده، کمرنگ شود.»
وی باور دارد که عوامل متعددی در این رانش از وطن تاثیرگذار هستند و آنها را در یکی از کتاب هایش توضیح داده. وزیر میراث فرهنگی در ادامه صحبت هایش می افزاید: «این یک حقیقت است که ما پس از پیروزی انقلاب، کم کاری کرده ایم و این موضوع و بیتوجهی برخی افراد به ایران و عناصر میهن یک ضعف غیر قابل انکار بود که در معرفی ظرفیت های ایران به نسل جوان نمود پیدا کرد. وقتی در مورد ایران صحبت می کنیم، باید به یک سوال پاسخ دهیم که منظور ما از ایران چیست؟. ایران که وطن ما است، یک جسم و یک روح دارد. فرهنگ، تمدن، اسطورها، تاریخ، شعر، ادب، فردوسی، سعدی، حافظ، هنر، عناصر و المان های فرهنگی، موسیقی، تنوع فرهنگی و زبانی و… روح ایران هستند و ایران با روح آن معنا پیدا می کند. باور ما در این وزارتخانه از ابتدا این بود که ما اگر نسل جوان با ظرفیت ایران بزرگ و فرهنگی تمدنی آن، آشنا کنیم وابستگی و دلبستگی آنها به این سرزمین بیشتر خواهد شد.
برای ایران، برای انسجام و وفاق ملی
صالحی امیری به خوانش ترانه «ای ایران» در شب عاشورا نیز اشاره ای دارد و می گوید: «مقام معظم رهبری هوشمندانه به خوانش «ای ایران» تاکید کردند، این یک پیام روشن برای سیاستگذاران کشور داشت، که جامعه ایران در یک دایره بزرگ در کنار یکدیگر قرار بگیرند و همدلی، همنوایی، همبستگی ملی افزایش پیدا کند. برای ایران انسجام و وفاق ملی شکل بگیرد و مانند آهنربا، همه را کنار هم جذب کند، آنها هم در ایران عزیر و خاک وطن. اشعار «ای ایران» که رهبری فرمودند «بخوان» نقطه عطفی برای مجموعه سیاستگذاران از جمله وزارت میراث فرهنگی و دیگر دستگاه ها و وزارتخانه ها است که روی این مفهوم و ارزش مقدس [ایران] توجه بیشتری داشته باشیم. این فقط خوانش یک اشعار نبود، از دید من «ای ایران» یعنی افزایش تعلق به ایران زمین است. ما معتقدیم که رابطه معناداری میان همبستگی ملی و دلبستگی به ایران وجود دارد.
source