آرمان امروز-سرویس بین الملل: پزشکیان با انتخاب عراق به عنوان اولین مقصد سفرهای منطقهای، نشان داد که سیاست خارجی رئیس جمهوری جدید، آزادسازی اموال بلوکه شده ایران را دنبال می کند. به بیانی دیگر، در میانه تیرگی روابط با غرب و مواجهه با تحریمهای مداوم، منطقه – و به ویژه عراق – برای سیاست خارجی ایران اهمیت راهبردی دارد و به عنوان ابزاری برای حفظ نفوذ و ارتباطات بینالمللی لحاظ میشود. عراق در چندین عرصه کلیدی از جمله امنیت و اقتصاد برای ایران به سان دروازه ورود به جهان عرب و دارای اهمیت استراتژیک است. محمدکاظم آل صادق سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق تاکید کرده که «سفر پزشکیان موجب تقویت روابط دوجانبه خواهد شد و میتواند مقدمهای باشد برای امضای چندین توافق میان دو کشور.» فراتر از بحثهای کلی در مورد تقویت روابط و همچنین همکاریهای تجاری و اقتصادی، چهار موضوع کلیدی در دستور کار رئیس جمهور جدید ایران قرار دارد.نخست، پروژه راهآهن بصره- شلمچه که از سال ۲۰۰۳ برای ایران در اولویت قرار داشته است. با این حال، علیرغم اتحاد بغداد با تهران، اکثر دولتهای عراق در دو دهه گذشته از این پروژه حمایت نکرده اند. در دولت تحت رهبری مصطفی الکاظمی (۲۰۰-۲۲)، این پروژه مورد توجه جدی قرار گرفت و بغداد پاسخ مثبت داد.
دو کشور توافقنامهای امضا کردند و برنامه و جدول زمانی عملی برای اجرای آن تنظیم کردند. با این حال، پیشرفتها در نهایت متوقف شد و حالا سودانی تلاش دارد این راه نیمه تمام را تمام کند. انتظار میرود پزشکیان در باب این پروژه با سودانی رایزنیهایی داشته باشد. علاوه بر این، ایران به دنبال دسترسی بهتر به درآمدهای صادراتی خود است. به دلیل تحریمهای آمریکا، عراق مدتهاست که قادر به پرداخت مستقیم هزینه واردات برق و گاز به ایران نیست. دولت کاظمی طرحی را برای پرداخت به تهران از طریق روشهای جایگزینی که تحریمها را دور میزند، تدوین کرد. طبق گزارشها، تا اواسط سال ۲۰۲۲، عراق بدهیهای خود را به ایران پرداخت کرده و حتی برای تصفیه ۸۰۰ میلیون یورو از بدهی ایران به ترکمنستان گامهایی برداشته است. علاوه بر این، عراق حدود ۱.۲ میلیارد یورو از وجوه تهران را که در بانک تجارت عراق نگهداری میشد برای خرید کالا برای ایران استفاده کرد. با این حال، این روند در دوران تصدی سودانی متوقف شد و منجر به افزایش بدهی عراق شد.
انتظار میرود پزشکیان در این سفر به این موضوع بپردازد و به دنبال راه حل مطلوبتری باشد. یکی دیگر از موارد مهم در دستور کار پزشکیان شامل نهایی کردن راه حلی برای موضوع گروههای مخالف کرد مستقر در شمال عراق است. پس از گفتگوهای طولانی در سالهای ۲۰۲۲-۲۳، ایران و عراق سال گذشته به یک توافق امنیتی دوجانبه دست یافتند که خلع سلاح این گروهها و جابجایی آنها در عمق خاک عراق را مورد تاکید قرار میدهد. این توافق که توسط بغداد و اربیل حمایت میشود، اکنون در حال اجراست. پزشکیان احتمالاً مایل است اطمینان حاصل کند که خلع سلاح این گروهها به شکلی همه جانبه اجرایی شود و این گروهها هیچ خطر امنیتی در آینده ایجاد نکنند.
source