آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به همراه «مجید تختروانچی» معاون سیاسی این وزارتخانه ریاست هیات ایرانی در گفتوگوها با اروپا در استانبول را برعهده داشت، گزارشی از روند این گفتوگوها را بیان کرد.
غریبآبادی روز جمعه و در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دکتر تختروانچی و من گفتوگویی جدی، صریح و مفصل با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا داشتیم.
دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: آخرین تحولات مربوط به لغو تحریمها و موضوع هستهای مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
او همچنین تصریح کرد: ضمن انتقاد جدی از مواضع آنها در مورد جنگ تجاوزکارانه اخیر علیه مردم ما، مواضع اصولی خود، از جمله در مورد مکانیسم موسوم به اسنپ بک را توضیح دادیم. هر دو طرف با ایدههای مشخصی به جلسه آمدند که جنبههای مختلف آن مورد بررسی قرار گرفت.
غریبآبادی در پایان نوشت: توافق شد که رایزنیها در این مورد ادامه یابد.
با این وجود، خبرنگار وال استریت ژورنال روز جمعه در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت: «هیچ پیشرفت یا شکست بزرگی در مذاکرات امروز رخ نداد. گفتوگویی معنادار با ایران انجام گرفت که در آن پیشنهاد مشخصی از سوی تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا برای پیگیری مسیر دیپلماتیک ارائه شد.»
وی در ادامه نوشت: «تروئیکای اروپایی آماده استفاده از مکانیسم ماشه است اما اگر ایران گامهایی را اتخاذ کند، حاضر به تمدید مهلت آن است. ایران این پیشنهاد را رد نکرده است.»
نورمن ادامه داد: «تا دیروز دیپلماتهای اروپایی بر این باور بودند که ایران هیچ علاقهای به تمدید مهلت نشان نمیدهد اما امروز این رویکرد دچار تغییراتی شده است.»
خبرنگار رسانه آمریکایی با تاکید بر اینکه این پیشنهاد تاکنون از سوی ایران رد نشده عنوان کرد که احتمالا گفتوگوهایی در خصوص جزئیات این تمدید مهلت انجام بگیرد.
وی در انتها تاکید کرد: «این موضوع با حدس من همخوانی دارد و آن این است که تصمیمگیری درباره تمدید مهلت تا پایان ماه اوت – بهرغم همه پیچیدگیها – احتمالا به واقعیت تبدیل شود.»
این گفتوگوها اولین رایزنی طرفین پس از آتشبس در جنگ تحمیلی علیه ایران است که با حمله به تاسیسات هستهای ایران با بمبهای سنگرشکن همراه شد.
پیشتر، دیپلماتهای غربی گفته بودند که در این گفتوگوها قرار است پیشنهاد تمدید مهلت فعالسازی «سازوکار ماشه» علیه ایران از سوی تروئیکای اروپا مطرح شود. اگرچه به گفته آنها، این اقدام مستلزم تصویب قطعنامهای در شورای امنیت خواهد بود. این کشورهای اروپایی که پیشتر تهدید کرده بودند اگر تا پایان اوت، توافقی در زمینه حلوفصل مسئله هستهای ایران حاصل نشود، سازوکار ماشه را فعال خواهند کرد، سپس شرط ازسرگیری همکاری به تعلیق درآمده ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مذاکرات با دولت آمریکا را برای تمدید این مهلت مطرح کردند.
آسوشیتدپرس گزارش داد: گفتوگوهای ایران و اروپا پس از چهار ساعت پایان یافت و مخور اصلی آن احتمال بازگردانی تحریمهای بینالمللی علیه ایران بود.
source